Fazlić: Očekujemo uključivanje državnih institucija u rješavanje problema sa izbjeglicama i migranitma

Grad Bihać

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić organizirao je danas sastanak o problemu povećanog dolaska migranata i izbjeglica na području Grada Bihaća. Poziv za sastanak bio je upućen svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini, a sastanku iako pozvani nisu prisustvovali predstavnici državnih institucija, ponajviše Ministarstva sigurnosti BiH.

O problemu emigranata razgovarali su pored predstavnika Grada Bihaća i Vlade USK-a, predstavnici OSCE-a, UNHCR-a, Granične policije, Službe za odnose za strance, nevladina udruženja Vaša prava, Solidarnost i Horizont i Crveni križ Bihać

„Pozvali smo sve koji mogu i imaju kapacitete da pomognu u rješavanju ovog problema danas u Bihać i evo vidjeli ste ko se odazvao i svima koji su danas došli velika zahvala. Nažalost, mi smo danas samo još jednom konstatirali da imamo dolazak emigranata i da mi kao lokalna zajednica ne možemo ništa učiniti bez uplitanja države. Ja sam poslije ovog sastanak malo i paničan, jer ne znamo koliko ih je u našem gradu, koliko će ih doći i stoga se bojimo da ćemo imati sigurnosni i humanitarni problem „- kazao je gradonačelnik Fazlić.

On je dodao da ga frustira činjenica da ne mogu ništa kao lokalna zajednica pokrenuti po pitanu zbrinjavanja emigranata i izbjeglica, jer se svako uplitanje suprostavlja za zakonskim propisima i zakonima iz oblasti sigurnosti.

„Ipak, mi smo danas donijeli zaključak da ćemo pomoći humanitarnim akcijama da emigranti koji danas borave ne budu gladni i da se higijenski uslovi poprave, a istovremeno ćemo sa kantonalnim vlastima dogovoriti daljne korake prema državnim institucijama “- dodao je gradonačelnik Fazlić naglasivši da će i dalje vršiti pritisak prema državnim institucijama kako bi aktivirali plan o zbrinjavanju izbjeglica i emigranata u našoj zemlji.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...