Sinoć je u Bihaću dodjelom nagrada zatvoren 5. Avantura film festival „Avant & Una“.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu „Avant & Una“ prikazano je više od 20 filmskih ostvarenja iz Bosne i Hercegovine i regiona. Glavnu nagradu Grand Prix „Unska sirena“ osvojio je film „Ekskurzija“ rediteljice Une Gunjak, koji je osvojio simpatije i publike i žirija. Najbolji dokumentarni filmovi su „Petrinja 12:19 PM“ Branka Shmita i „Kvale“ Bojana Filipovića.

„Prvi put sam u Bihaću i dobio nagradu. Drago mi  je da su ljudi, u žiriju prije svega, a Jasmin Duraković koji je film selektirao za ovaj festival, prepoznali film koji govori o tragediji vaših susjeda, Krajišnika sa druge strane, građana Petrinje, koji dvije godine nakon potresa žive u neljudskim uvjetima, u kontejnerima. I mislim da će ova nagrada jako dobro odzvoniti u Petrinji“, kazao je Branko Shmit.

Film „Via Dinarica“ dobio je nagradu za najbolji turistički film, autora Zehrudina Isakovića.

„Iznenađen sam i drago mi je što sam dobio nagradu. Ovo mi je prvi igrani kratki film. Prošle godine sam bio ovdje u svojstvu učesnika scenarističke radionice. Do ovog festivala sam snimio kratki film, napisao novi scenarij, došao opet kao učesnik radionice i sa ovim filmom osvojio nagradu“, naglasio je Isaković.

„Ono što je važno jeste da je ovo do sad najuspiješnije izdanje našeg festivala, da festival i izborom filmova i gostiju koji dolaze zaista raste i postaje jedan bitan filmski festival u BiH, što je nama i bio cilj. Mi zapravo na ovaj način afirmiramo filmsku umjetnost u BiH i regiji, ali i u Bihać dovodimo filmove i filmske ekipe, autore, koji imaju priliku da upoznaju kao temu rijeku Unu, da promoviramo i da zapravo na taj način sutra ovdje snimaju filmove kao što su prošle godine“, kazao je Jasmin Duraković, član direkcije i jedan od osnivača festivala.

„Ove godine smo zbilja imali kavlitetan program. U kategoriji igranih filmova imali smo šest sjajnih filmova, koji su doživjeli ovdje prikazivanje odmah nakon svjetske projekcije na Sarajevo film festivalu i na Pula film festivalu. Imali smo sjajnu dokumentarnu sekciju kao i self made program, turistički program. Ono što smo postavili sebi za cilj jeste da imamo filmske radnike kao goste, ljude koji će doći u Bihać da im pokažemo sve ono što Bihać okružuje. Napravili smo sjajnu filmsku regatu i svi su bili oduševljeni“, naglasio je direktor festivala Mirsad Ćatić.

Nagradu za najbolji igrani film dobio je bh. film „Umri prije smrti“ Ahmeda Imamovića. Najbolji self-made film je “X-man” Seada Vegare, dok je najbolji kratki film “Očevina” Stefana Tomića. Posebno priznanje za avanturističko-snimateljski prikaz rijeke Une uručeno je Emiliju Janda i Amiru Nuspahiću. Priznanje za životno djelo i doprinos bh. filmskoj industriji dodjeljeno je Ademiru Kenoviću, režiseru i producentu.

(radiobihac.com)