Piše: Biscani.net

Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću je bio domaćin inspirativne prezentacije o filmskoj umjetnosti i umjetničkoj praksi, koju je održala talentirana filmska redateljica Amna Hadžić, saznaje “Biscani.net” portal.

Ovaj događaj održan je u okviru kolegija Historija umjetnosti i okupio je studentice Tekstilnog odsjeka. Amna Hadžić, koja se već istakla svojim filmskim radom (amnahadzic.com), podijelila je svoje iskustvo i strast prema filmskoj umjetnosti sa studentima.

Tijekom prezentacije, mlada redateljica istraživala je složene produkcijske procese koji stoje iza stvaranja filmskih djela, istaknuvši važnost kreativnosti, timskog rada i upornosti u filmskoj industriji. Osim toga, Hadžić je predstavila modele koji se koriste u drugim umjetničkim i dizajnerskim djelatnostima od samih ideja do konačne realizacije.

Ovaj događaj također je pružio priliku za otvoreni dijalog i razmjenu ideja između redateljice i studenata, kao i za razgovor s dekanom Tehničkog fakulteta UNBI, dr. sc. Damir Hodžićem, te nastavnikom na kolegiju Historija umjetnosti, dr. sc. Irfanom Hošićem.

Kako saznaje portal “Biscani.net”, prezentacija Amne Hadžić na Tehničkom fakultetu Bihać bila je inspirativna i obogaćujuća, pružajući studentima uvid u svijet filmske umjetnosti i umjetničke kreativnosti te potičući ih da razmišljaju o mogućnostima koje pruža umjetnost i dizajn.

Amna Hadžić i organizacija Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću zaslužuju veliku pohvalu za njihov doprinos obrazovanju i promicanju umjetnosti u zajednici. Neka ovakvi događaji budu poticaj za daljnje suradnje i inspiraciju za buduće generacije studenata.

(Biscani.net – tekst u sklopu projekta “Promocija lokalnih priča iz USK”)