U sklopu obilježavanja 762. rođendana Grada Bihaća večeras je u ispunjenom Muzeju AVNOJ-a održana promocija knjige “Stopama prošlosti Bišća” autora dr.sc. Franje Jurića. O trećoj knjizi dr.sc. Franje Jurića biranim riječima govorili su recezenti prof.dr. Hrvoje Jurić, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća i Almir Kurtović, tipograf i dizajner.

Istaknuvši da nas novom knjigom dr.sc. Franjo Jurić vodi u daleka vremena života grada Bihaća i ljudi u njemu i oko njega, večerašnji promotori su naglasili da svako onaj ko pročita ovu knjigu shvatiće da se tu ne radi o počecima nečega, sadašnjeg ili modernog.

“Jurić nam u svojoj knjizi donosi podatke koje bi svaki Bišćanin trebao znati i svakom strancu i gostu ih prenijeti. Posebno su važni podaci o građenju pojedinih objekata. Učimo o bihaćkim medresama, džamijama, crkvama, sinagogi, Turbetu, Konaku, Klosteru, Kuli. Saznajemo da je kanalizacija u samom centru Grada izgrađena 1900. godine, a hidrocentrala 1911. godine. Bihać su napadali iIi branili, rušeno je iIi građeno, rađane su i nestajale države i sistemi, ali ono što se nikad nije mijenjalo su dobri ljudi-Bišćani koji najviše od svega vole ovaj komad planete i ovaj grad. BIHAĆ” – kazao je u svom izlaganju Šuhret Fazlić, gradonačelnik
Bihaća.

Kazavši da je treća po redu knjiga dr.sc. Jurića u najboljem svijetlu obradila istoriju Bihaća kroz kvalitetne teksove i fotografije i grafičke prikaze do sad ne objavljene u javnosti, prof.dr. Hrvoje Jurić kazao je da je da će se knjiga pamtiti po dvije jedinstvene stvari.

“Prva je je njen izgled za šta je zadužen grafički urednik knjige Almir Kurtović koji je knjigu moderno oblikovao sa posebnim naglaskom na izbor tipa slova i raspored fotografija i grafika. Druga stvar je sam naslov knjige kojom je autor proširio stihove pjesme Huseina Derviševića, koja je natopljena nostalgijom na cijelu istoriju Bihaća, po kojoj uzduž i poprijeko teku životi Bišćana, kao i svih onih koji su se sa Bihaćem zbližili” – naglasio je prof. dr. Hrvoje Jurić.
Zahvalivši se porodici i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da knjiga ugleda svijetlo dana, autor knjige dr.sc. Franjo Jurić u svom obraćanju naglasio je da i pored objavljene knjige koja obuhvata golemi vremenski period postojanja Bihaća i dalje postoji prostor za nova naučna istraživanja i publiciranje historije Bihaća.

“Sretan sam jer večeras ispunjena sala govori da sam uradio dobru i vrijednu stvar i da će pisana riječ o našem Bihaću ostati za buduće generacije i biti im dodatni motiv da istražuju istoriju Bihaća, njene ljude, njegove prirodne i druge ljepote i ono najvažnije, njegove ljude koji ga i čine najljepšim gradom na rijeci Uni” – kazao je dr. sc. Franjo Jurić.