Protekli mjesec smo u većini gradova Bosne i Hercegovine mogli primjetiti plakate i bilboarde sa natpisom “Želimo znati. Otići ili ostati?”, pored toga na društvenim mrežama, web portalima su se vrtile vijesti, statusi, slike sa istim naslovom i sve je najavljivalo veliki spektakal 18. maja u Sarajevu.

Pitali ste se o čemu je riječ?

“Želimo znati. Otići ili ostati?” je naziv kampanje koja za cilj ima smanjiti broj odlazaka mladih iz naše domovine. Sve više je njih koji nakon srednje škole odlučuju svoje školovanje i budućnost nastaviti u inostranstvu. Razloga je mnogo, ali najčešće susrećemo one tipa “bolji su fakulteti”, “bolji uslovi života” i sl.

Kako bi tome stali na kraj, Mreža Savjeta / Vijeća učenika u Bosni i Hercegovini odlučili su realizirati ovu kampanju i, kako kažu, ovo je samo početak tog dugog procesa.

Ista kampanja je odrađena u većini gradova BiH u protekloj sedmici, a 18. maja je održana i završna akcija u Sarajevu. Ispred Sarajevo City Centra okupilo se oko tri stotine srednjoškolaca, od kojih je čak 150 iz Unsko-Sanskog kantona.

Vijeće učenika JU “I srednja škola” Cazin je odlučilo da organizuju odlazak na ovaj događaj za sva vijeća učenika sa našeg Kantona.

“Odaziv je bio velik, a organizacija zahtjevna. Ipak, uprkos svim preprekama, uspjeli su svoj plan privesti kraju i kako isplatilo se”, kazala je Ajla Dizdarević, predsjednica Vijeća učenika JU “I srednja škola” Cazin.

otici2 otici3 otici4 otici5

 

//USKINFO.BA