U organizaciji braniteljskih udruženja HVO Bihać USK-a i podršku predsjednika F BiH, Vlade USK-a i grada Bihaća, danas je u Bihaću polaganjem cvijeća na katoličkom groblju Žegar , spomen obilježju u Žegaru,svetom misom za poginule i svečanom akademijom obilježena 23.godišnjica formiranja HVO Regije Bihać.

Svečana akademija bila je prilika da se predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti grada Bihać, USK-a i F BiH , prisjete ratnog puta HVO Regije Bihać , koji je , kako je danas istaknuto, zajedno sa 5.korpusom Armije R BiH odbranio grad Bihać i državu BiH.
„Ponosni smo na našu zajedničku borbu u toku agresije na naš grad i našu domovinu i ta zajednička borba HVO i Armije R BiH omogućio je bolju odbranu Bihaća, a kasnije oslobađanje našeg Kantona i države BiH.

I danas mu miru mi gradimo suživot ne vještački nego iskreno kako to treba i činiti zbog svih građana a posebno naših sugrađana koji su položili život za Bosnu i Hercegovinu „- kazao je načelnik Galijašević.
Čestitku svim pripadnicima HVO Regije Bihać uputio je i predsjedavajući GV Bihać dr.Roman Jurić , kazavši da su pripadnici HVO Bihaća dali nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju grada Bihaća , dodavši da se sloga i jedinstvo Bošnjačkog i Hrvatskog naroda iz rata očuvalo i ojačalo u miru na ponos čitavoj BiH.
Pripadnici HVO Regije Bihać branili su crtu bojišnice u duljini od 42 kilometra (od aerodroma Željava, Plješivičkog platoa, do Skočaja, Dobrenice i Lohovskih brda). U sastavu HVO se nalazilo pet pješačkih satnija, jedna od njih je bila na prostoru Velike Kladuše.

Tijekom rata HVO Regije Bihać je izgubio 72 branitelja, tri se vode nestalim a oko 280 je što teže što lakše ranjenih.
Današnjem obilježavanju 23.godišnjice HVO Regije Bihać prisustvovao je i Marinko Čavara, predsjednik F BiH, te predstavnici Oružanih snaga BiH,Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BiH.

 

VIDEO: Obilježena 23.godišnjica od formiranja HVO Regije Bihać.

Posted by biscani.NET on 25. Maj 2015

Posted by biscani.NET on 25. Maj 2015

 

/BISCANI.NET