Foto: AA
Foto: AA

Fudbalski savez Kosova (FSK) saopćio da je danas da je podnio žalbu Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA), zbog “teških uvreda Dragana Stojkovića Piksija, selektora reprezentacije Srbije, te rasističkih postupaka navijača ovog tima na utakmici Svjetskog prvenstva između Švicarske i Srbije odigrane 2. decembra”.

Kako navode na stranici Fudbalskog saveza Kosova “isticanje slogana sa političkim porukama i rasističko vrijeđanje Albanaca čulo se gotovo tokom cijelog meča, a o čemu su izvještavali i svjetski mediji.

– Besmislena je i apsurdna mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje u susjednoj državi prema albanskom narodu uopće, umjesto da se pružaju ruku pomirenja i izvinjenja.

FSK je i za ovaj slučaj podnio žalbu FIFA-i sa neophodnim dokazima, nekoliko dana nakon žalbe za isticanje transparenta u svlačionici reprezentativca Srbije, sa mapom Kosova u bojama Srbije, zastavom i natpisom “Nema predaje”.

FSK zahtijeva od FIFA-e istragu ovog slučaja i sankcije Fudbalskom savezu Srbije, kako bi se jednom zauvijek fašističke skandiranja zaustavila na fudbalskim stadionima i događajima poput Svjetskog prvenstva.

Ovakve pozive navijača jedne ekipe koja učestvuje na Svjetskom prvenstvu niko ne može razumjeti i opravdati, posebno sada kada Evropi prijeti krhka sigurnosna situacija kao posljedica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini.

Fudbalski savez Kosova će snažno stati u odbranu vrijednosti i dostojanstva zemlje i njenog naroda, ali istovremeno i u odbranu vrijednosti koje fudbal prenosi uopće, a to su jedinstvo među ljudima, nada, radost i strast za inkluzivnošću.

Timovima i navijačima sa ponašanjem i filozofijom mržnje čoveka prema čoveku ne bi trebalo da bude mjesto u tako važnim sportskim događajima kao što je Svjetsko prvenstvo Katar 2022 – piše FSK.

Izvor: Faktor.ba