U okviru „Genesis projekta“ i njihovog javnog poziva, pet škola iz USK osvojilo je po 3 hiljade KM. Novac su osvojili na način da su prepoznali probleme u svojoj lokalnoj zajednici, te se prijavili na javni poziv i učestvovali u ‘UP SHIFT’ radionici. Aktivnosti ovih škola na provođenju projekata je već počela, a u Bihaću su održane dvije radionice…

BIHAĆ, 23. septembra – Učenici Osnovne škole „Harmani II“ jedan su od pet pobjedničkih timova šeste ‘UPSHIFT’ radionice na kojoj je učešće uzelo 10 timova iz osnovnih i srednjih škola USK-a. Tema njihovog projekta naziva „Carpe Diem“ odnosila se na borbu i isključenje diskriminacije u školama, te povećanje stepena tolerancije djece i mladih prema drugom i drugačijem, čime žele izbjeći nasilje među njima. Za ovu temu su se odlučili jer smatraju da je diskriminacija prisutna u školama.

U okviru ovih aktivnosti održano je predavanje za učenike 9-og razreda od strane pripadnika Odjeljenja za rad sa zajednicom i maloljetnicima Kantonalnog MUP-a, te radionica „Ružno pače“ za učenike 6-tog razreda s ciljem poticanja razumijevanja i tolerancije.

(Trendradio)