Glavni epidemilog u USK o mogućem potpunom zatvaranju: “Na građanima je hoće li biti lockdowna ili neće”.

U protekla 24 sata registrovana su 43 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Od 55 poslanih uzoraka na KCUS, 29 je pozitivno na koronavirus. U Kanontlanoj bolnici u Bihaću testirano je 16 uzoraka, od toga je devet pozitivnih. Pet novozaraženih osoba otkriveno je analizom u Pol**linici „Muminović“.

Najviše novozaraženih osoba je iz Bihaća, ukupno 13. Potom iz Cazina, 11 osoba, Velike Kladuše pet, iz Sanskog Mosta i Bužima po četiri osobe. S područja općine Ključ su tri novozaražena slučaja, u Bosanskom Petrovcu dva i u Bosanskoj Krupi jedan.

Na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću trenutno su smještena 63 pacijenta, od toga 59 pozitivnih, četvero čeka rezultate i osam pacijenata na respiratoru.

Kada je riječ o potpunom zatvaranju Kantona, nepopularnom lockdownu, glavni epidemilog USK Zarina Mulabdić kaže da sve ovisi o građanima.

– U proteklih nekoliko dana imamo pad novozaraženih, ali već danas imamo ponovo povećanje što je dokaz koliko je ovaj virus nepredvidiv. Što se tiče lockdowna, to nije popularna odluka, ali ponovo sve ovisi u o ponašanju građana. Ukoliko se građani budu ponašali odgovorno i poštovali preporuke Kriznog štaba onda neće biti potrebno uvoditi lockdown jer broj novozaraženih neće biti zabrinjavajući, kazala je Mulabdić.

(usn.ba)