Nakon što se sagleda kompletna situacija, kaže naš sagovornik, zajedno sa ZZJZ-om i kriznim štabovima donijet će se odluka o modelu odvijanja nastave.

U Sarajevu je danas održana sjednica Vlade FBiH na kojoj je, između ostalog, razgovarano i o modelu prema kojem će se odvijati nastava na početku školske godine u FBiH. Prema riječima pomoćnika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza, školska godina bi mogla početi povratkom djece u školske klupe, kao što je bilo i prije koronavirusa.

– Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) je revidirao higijensko-epidemiološke preporuke za obrazovni sektor za godinu 2021./2022. te, u skladu s tim mjerama, smatramo da bi u kantonima moglo početi redovno odvijanje nastave kao što smo imali prije korone. Naravno, svakom kantonu je data mogućnost da odredi model, jer, osim epidemiološke situacije, treba dobro sagledati i druge parametre, kapacitete, resurse škola i sve ono što je bitno da bi se ispoštovale higijensko-epidemiološke mjere – kazao je Čerkez za portal “Avaza”.

Nakon što se sagleda kompletna situacija, kaže naš sagovornik, zajedno sa ZZJZ-om i kriznim štabovima donijet će se odluka o modelu odvijanja nastave. Međutim, dodaje, prema preporukama, evidentno je da bi školska godina mogla početi s redovnim odvijanjem nastave kao što su najavile zemlje u regionu, ali i u Evropi.

Foto: Avaz