Neformalna grupa građana poziva na mirni skup u nedjelju u 18 sati, u ulici Maršala Tita u Sarajevu nakon ubistva mlade doktorice Azre Spahić koju je u petak navečer na ovom mjestu udario vozač Mercedesa Armin Berberović dok je prelazila ulicu.

“Pozivamo vas na mirni skup odavanja počasti mladoj doktorici Azri Spahić, koja je ubijena u saobraćajnoj nesreći u petak, u ulici Maršala Tita”, navedeno je u pozivu na Facebook grupi “Vi ovo dozvoljavate – Za Editu i Selmu”, čiji članovi su se zalagali za pravednu kaznu njihovom ubici.

Neformalna grupa studenata je slične skupove organizovala prije sedam godina kada su nedaleko od ovog mjesta, u saobraćajnoj nesreći ubijene Selma Agić i Edita Malkoč.
“I danas ponavljamo isto što smo tada poručivale – ulice Sarajeva nisu sigurne, postojeći zakonski propisi nisu adekvatni, institucije moraju preuzeti odgovornost i ponuditi rješenja. Nakon nepovratno otetih života – za ovo sve je već kasno, ali to ne znači da ćemo prihvatiti trenutnu situaciju”, poručuju oni.

Na nesigurnost sarajevskih ulica upozoravaju i pojedini sarajevski političari ističući da u centru grada nema potrebnih kamera, kao ni ležećih policajaca koji bi usporili saobraćaj i stali u kraj bahatim vozačima.
“Ovim skupom najprije želimo poslati poruku porodici Azre Spahić da solidarno stojimo uz njih u njihovom gubitku i gubitku svih građana i građanki ovog grada. Položite cvijet i u mislima budite uz porodicu i prijatelje nastradale mlade doktorice i povrijeđenih pješakinja”, poručili su organizatori skupa”, zaključuje se.

Berberović (1996.) je inače u trenutku saobraćajne nesreće imao 0,41 promil alkohola u krvi te je vozio brže od ograničenja, a nije imao ni vozačku dozvolu. On je odmah nakon uviđaja uhapšen, a povodom nesreće će večeras biti organizovan i hitni sastanak uprave MUP-a KS.

U saobraćajnoj nesreći je ubijena mlada sarajevska doktorica Azra Spahić (1998. godište), uposlenica JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Osim toga, ona je bila i sjajna umjetnica.

Povrijeđene su još dvije djevojke, koje su u trenutku nesreće bile sa njom, od kojih je S. A. (1997.) dobila povrede opasne po život, a S. E. (2002.) teške povrede.

(klix.ba)