U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Karlovac i Karlovačke županije, nedavno je održana međunarodna konferencija o temi “Prometno povezivanje na pravcu Novo Mesto – Karlovac – Bihać”.

Na konferenciji su učestvovali politički predstavnici i saobraćajni stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske – Karlovačke županije i BiH, odnosno Unsko–sanskog kantona. Delegaciju USK-a, na ovom međunarodnom skupu o razvoju prometne infrastrukture, činili su ministri privrede, te građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša, Vid Šantić i Tahir Nuhić, kao i predsjednik kantonalne Privredne komore Ismet Pašalić, koji su govorili o planiranim cestovnim pravcima na našem području.

Radi se o putnom pravcu, koji bi povezivao sve tri zemlje, s tim da su Slovenija i Hrvatska značajno ispred BiH po tom pitanju. Naša zemlja je trenutno u procesu usvajanja prostorne dokumentacije. U prostorni plan Federacije BiH je ušla ta brza cesta, koja se zove „Treća razvojna os“.

„Republika Slovenija je kao što sam rekao najdalje otišla i ona već ima simulaciju i urađenu neku dokumentaciju i čak i sredstva iz evropskih fondova. Hrvatska ima do državne ceste, brze ceste Karlovac dolje prema moru i sad ovisi od nas gdje će taj priključak biti. Mi smo na osnovu prostornog plana USK-a koji će biti usvojen u decembru, definisali kako treba ići i gdje ide taj priključak. Nama je normalno u interesu kantona da ona bude najbliža linija do zapadne Evrope“, kazao nam je Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a.

Dodao je da je cilj te brze cesta da se njome iz Kantona dođe do Slovenije, odnosno do Novog Mesta za neka dva do dva i po sata. Time bi izbjegli duga čekanja, koja sad imamo, kao i odlazak na Zagreb, a saobraćaj bi bio dosta jeftiniji, što je i preduvjet za razvoj privrede. Uz to, došlo bi i do razvoja građevinskog sektora, što bi bila značajna finansijska injekcija za domaće firme.

„Ti su saobraćajni, odnosno prometni koridori vrlo značajni, jer oni povlače za sobom razvoj tog područja, razvoj privrede, poljoprivrede… Za nas je to vrlo značajno, jer to nam je priključak direktno za Evropsku uniju. Mi imamo dva pravca, pravac Bihać, pravac Kladuša, što se nadovezuje i na naše prostorne planove i Federacije, a i Kantona“, istakao je Vid Šantić, ministar privrede USK-a.

Temeljni zaključak sa ovog skupa je da lokalne i regionalne vlasti triju država moraju čvršće surađivati oko ovog projekta i zajedničkim snagama ići prema svojim državnim vlastima kako bi mogli kapitalizirati već pripremljene projekte, da bi oni dobili državni i međunarodni značaj. Ministri smatraju, da zastupnici USK-a u Federalnom i državnom Parlamentu sad trebaju učiniti napore kako bi Kanton dobio potrebna sredstva da bi se moglo krenuti u ovaj proces.

/rtvusk