Dugo najavljivana vanredna sjednica Gradskog vijeća u Bihaću je u toku, na kojoj se očekuju konkretni prijedlozi za kontrolu i nadzor migrantske krize u Bihaću.

Prema riječima predstavnika MUP-a USK, na području grada Bihaća u prva tri mjeseca ove godine je evidentirano 42 krivična djela, 36 JRiM, te 96 prekršajnih prijava. Veliki problem predstavlja odnos Tžilaštva i Suda prema prekršajima, koji se rade redovnom procedurom te niti jedan migrant ne dočeka izricanje kazne s obzirom da se ne zadrži 6 mjeseci u BiH. Prema njegovim riječima, prkeršajni postupak bi trebao biti u radu skraćenim postupkom/procedurom, s obzirom da je riječ o stranim državljanima.

Vijećnicima se obratio i gradonačelnik Fazlić, koji se osvrnuo na peticiju kojoj je jedan od primarnih zahtjeva izmještanje migranata iz privremenog centra “Bira” van urbanog dijela Bihaća i da potpuno podržava taj stav.

Gradonačelnik Fazlić se osvrnuo na početak krize i na činjenicu da migrante u Bihać niko nije zvao, ali kada su već tu, trebaju se poduzeti mjere koje su u nadležnosti Grada.

Osvrnuo se i na špekulacije o otvaranju novih centara, i direktno pitao prisutne predstavnike IOM-a, da li su pregovarali za Škafu u MZ Kamenica i Jas u MZ Pritoka.

POGLEDAJ VIDEO: