Povodom 30. godišnjice formiranja Odreda za specijalna dejstva bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić upriličio je prijem za nekadašnje pripadnike elitne jedinice 5. korpusa Armije RBiH koja je dala nemjerljiv doprinos odbrani Bihaćkog okruga I države Bosne I Hercegovine.

O ratnom putu i uspjesima Odreda u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga prisutnima je govorio prvi komandant Senad Šarganović. On je istakao da je Odred u najvažnijim trenucima u odbrani okruga pokazao spremnost, obučenost i odgovornost i zaustavio agresora u nakani da u prvim mjesecima agresije ovlada slobodnom teritorijom što bi u konačnici uticalo i na agresiju i planove agresora na ostalim ratištima u BiH.

“ Odred je u prvim mjesecima agresije na našu domovinu bio jedna od jedinica koja je organizovano pristupila odbrani našeg grada i okruga. Zahvaljujući pripadnicima Odreda agresor je zaustavljen u svojoj nakani da osvoji Bihać a kasnije učešće boraca ovog odreda širom ratišta tadašnjeg Bihaćkog okruga uveliko je osnažilo odbrani a kasnije i oslobađanje okupiranih gradova našeg kantona” – naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Odred za specijalna dejstva formiran je 7. aprila 1992. godine, a rasformiran 15. marta 1994.godine. Kroz Odred je prošlo više od 1.000 boraca, od kojih je 46 dalo živote za državu BiH, njih 130 je lakše ili teže ranjeno, dok se 2 borca vode kao nestali.