Udruženje romske zajednice Rom iz Bihaća obilježilo je danas zajedničkim druženjem Svjetski dan Roma.Ovaj dan obilježava se svake godine 8.aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971.godine u Londonu. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Današnjem obilježavanju Svjetskog dana Roma pridružio se i bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević, istaknuvši da je gradska uprava Bihaća zajedno sa donatorima poput njemačke organizacije ASB , Vlade USK-a i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH , do sada napravila tri stambene jedinice za romske porodice iz Bihaća.

“Preko million KM je izdvojeno za stambeno rješavanje problematike romske populacije i to je potvrda da se aktivno uključujemo u rješavanje problema svih građana našeg grada bez obzira na vjeru i naciju. Ovo je otvoren i multikulturalan grad i grad Bihać stoji na raspolaganju romskoj zajednici u rješavanju njihovih problema “-kazao je gradonačelnik Galijašević, uručivši pri tom prehrambene pakete za deset romskih porodica slabijeg imovinskog stanja.