Nakon što je Ured Europske unije za hranu i veterinarstvo (FVO)  obavijestio Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine da se svi postupci koje je Bosna i Hercegovina predložila u Akcionom planu za kontrolu proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u Europsku uniju smatraju zadovoljavajućim u odnosu na sve preporuke FVO-a, proizvođači mlijeka iz BiH konačno će moći svoje proizvode plasirati u zemlje EU.
Tim povodom mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, posjetio je danas mljekaru Meggle i čestitavši direktoru Kemalu Hrnjiću na odobrenju , kazao da je odluka o izvozu mlijeka u zemlje EU za grad Bihać i ovdašnje proizvođače mlijeka vjetar u leđa razvoju poljoprivredne proizvodnje i mljekarstva, ali i garant financijske stabilnosti ovog dijela BiH.
„Kada uzmete u obzir da ovdašnji mljekari proizvedu i plasiraju preko 30 miliona litara mlijeka , te za to mlijeko dobiju 30 miliona KM onda vidite koliki je značaj mljekare Meggle za naš grad i USK-a. Ovo je strateška firma za ovaj dio BiH jer je ova kompanija do sada u gradu Bihaću i BiH investirala preko 40 miliona KM . Samo ove godine završavaju u Bihaću novu investiciju od 11 miliona KM zahvaljujući kojoj će povećati kapacitete za preradu mlijeka i odluka o izvozu došla je u najbolje moguće vrijeme i hvala svima koji su odradili posao da se dobije zeleno svijetlo , a posebna zahvala ministru Mirku Šaroviću „- kazao je gradonačelnik Galijašević.
Kemal Hrnjić, direktor mljekare Meggle , kazao je da je odluka o izvozu mlijeka u zemlje EU od značaja za sve građane BiH, jer su se stvorile pretpostavke da se bosanskohercegovačko mlijeko nađe na policama u 28 zemalja EU.
„ Obavili smo jedan odličan posao zahvaljujući kojem bi za najkasnije dva mjeseca mlijeko iz BiH plasiralo na tržište EU. Ono što znamo da će trajno mlijeko biti plasirano na tržište EU i ovo je prvi korak da se i ostali proizvodi izvoze iz naših mljekara. Mi danas prerađujemo 50 miliona litara mlijeka godišnje i želimo kroz novi proizvodni pogon povećati proizvodnju mlijeka u Bihaću „- kazao je direkor Hrnjić.

On je dodao da mljekara Meggle realizira novi projekt vrijedan 11 miliona KM zahvaljujući kojem će se od nove godine povećati proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda po najsavremenijim tehnologijama.

/BISCANI.NET