Gradska uprava Bihaća u posljednje dvije godine za razvoj poljoprivredne proizvodnje izdvojila je više od 1,6 miliona KM zahvaljujući kojoj je povećana poljoprivredna proizvodnja u svim oblastima. Jedna od njih je i sakupljanje i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja,gljiva i jagodičastog voća koje je u posljednje dvije godine povećano za 100 posto u odnosu na raniji period.

Tim povodom mr.sci. Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, posjetio je danas u Spahićima i Srbljanima Fahira Alibabića i Nihada i Mirhada Hodžića, vlasnike poljoprivrednih obrta Orhideja i Amanita. Riječ je o obrtima koji se bave uzgojem i sakupljanjem ljekovitog bilja i gljiva, a u toku jedne sezone prikupe značajne količine suhog bilja kojeg plasiraju u zemlje Evropske Unije i na domaće tržište.

“ Grad Bihać konkretno je pomogao ovakvim i sličnim obrtima regresiranjem kamata na kredite, a tokođer sufinanciramo u iznosu od 50 posto doprinose za prijavljene osobe u obrtu i to je konkretna pomoć našim poljoprivrednicima. Ovo su vrijedni ljudi zahvaljujući kojima nekoliko stotina kooperanata i mještana Grmuško-srbljanskog platoa danas prehranjuje svoje porodice i zbog toga konkretna podrška grada Bihaća neće izostati i u narednom periodu “- kazao je gradonačelnik Galijašević.

/BISCANI.NET