Obilne padavine u proteklih tridesetak sati uslovile su porast vodostaja svih rijeka, što je već prouzrokovalo brojne probleme u nekoliko općina i gradova našeg kantona. Posljednji izmjereni vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća iznosi 159 centimetra (16 sati) i još uvijek raste. Prva kritična tačka od jednog metra nadmašena je još u toku jučerašnjeg dana. Rast vodostaja rijeke Une u 16 sati zabilježen je i na mjernim mjestima u Kulen Vakufu, Ripču, Kraljama i Kostelima, dok je u Martinbrodu vodostaj u opadanju.

U Kulen Vakufu poplavljeno dvadesetak objekata

Najozbiljnija situacija nakon obilnih padavina trenutno je u bihaćkom naselju Kulen Vakuf. Tu je već poplavljeno dvadesetak objekata, a tim za spašavanje Službe civilne zaštite Grada Bihaća uspješno je danas evakuisao i dvije mještanke koje su zbog poplave bila odsječene od ostatka naselja.

Direktorica Osnovne škole “Kulen Vakuf – Orašac” Halida Dizdarević potvrdila je kako je zbog vanrednih okolnosti privremeno obustavljeno odvijanje nastavnog procesa.

Probleme predstavljaju i bujične vode, odnosno aktivacija klizišta.

“Nažalost, od sinoć velike probleme stvaraju i bujične vode, koje su nanijele prilično veliku štetu u nekoliko ulica. Vreće sa pijeskom već su osigurane, dok ćemo pitku vodu privremeno konzumirati iz cisterne, koja je na raspolaganju našim mještanima. Ono što nas najviše zabrinjava je stalni rast vodostaja Une, kao i najavljene nove padavine”, riječi su predsjednika Savjeta mjesne zajednice Kulen Vakuf Nermina Dedića.

Gradonačelnik Bihaća sa nadležnim službama na terenu

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić otkazao je sve današnje redovne planirane obaveze i pridružio se pripadnicima Gradske službe civilne zaštite na terenu. Do sada je obišao naselja Pritoka, Ripač, Račić, Orašac, Kulen Vakuf i Pokoj.

“Sve raspoložive snage su na terenu, činimo sve što možemo u ovim momentima. U naselju Orašac se reagovalo na vrijeme prokopavanjem kanala za odvodnju oborinskih voda i otklanjanjem posljedica odrona i klizišta na putnom pravcu Orašac – Kulen Vakuf. Tu se situacija barem privremeno stabilizirala, a daleko najozbiljnije je u Kulen Vakufu. Ovdje je bila neophodna intervencija spasilačkog tima, voda se izlila iz riječnog korita na određenim kritičnim tačkama, što prilično otežava i odvijanje saobraćaja. Svi smo na terenu i tu ostajemo dok god bude potrebe”, izjavio je bihaćki gradonačelnik Sedić.

Timovi bihaćke Službe civilne zaštite intervenirali su i u naseljima Pecikovići, Pokoj i Klisa. Prema posljednjim informacijama, u Pokoju i Klisi ugrožene su i putne komunikacije zbog izlijevanje vode iz riječnog korita.
Iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Unsko-sanskog kantona saopšteno je i kako su vatrogasci u Bosanskom Petrovcu i Sanskom Mostu imali nekoliko intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta. Klizišta, odroni i izlijevanje vode su otežali odvijanje saobraćaja na putnim pravcima Bosanska Krupa – Bosanska Otoka, kao i Bosanska Krupa – Sanski Most.

Preporuke za stanovništvo

S obzirom na konstantne padavine koje su najavljene i u narednim danima, Služba civilne zaštite Grada Bihaća još jednom je apelovala na građane čiji objekti i imovina se nalaze u rizičnim područijma, da pravovremeno izvrše mjere samozaštite. Preporučeno je da iz podrumskih i prizemnih prostora stambenih i poslovnih objekata izmjeste stvari koje bi mogle biti uništene poplavom, te da putem predsjednika svojih MZ od JKP Komrad preuzmu vreće za pijesak.

(Grad Bihać)