Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić razgovarao sa sindikatom JP Vodovod d.o.o., njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Danas sam na zahtjev sindikata JP Vodovod d.o.o. Bihać održao sastanak u Gradskoj upravi kako bi mi predstavili aktualnu problematiku u ovom preduzeću. Sindikat već duže vrijeme zahtijeva povećanje plata radnicima, a isto tako, poput Uprave preduzeća, naglašava potrebu za podizanjem cijene vode u Bihaću, kako bi preduzeće moglo nastaviti sa normalnim radom. Moram priznati da je cijena vode u Bihaću zaista jedna od najnižih, ako ne i najniža, u Bosni i Hercegovini, posebno ako uzmemo u obzir da grad Bihać iz cijene vode pokriva i troškove održavanja kanalizacione mreže, što je trenutno neodrživo.

Kao čovjek, razumijem stvarno stanje u našem vodovodu i svjestan sam da je poskupljenje vode neizbježno zbog rasta svih troškova koji su direktno utjecali na ovo preduzeće. Također, podržavam borbu sindikata za povećanje plata radnicima, posebno onima s najnižim primanjima, s obzirom da dio radnika ima primanja manje od 700 KM.

Međutim, pitanje povećanja cijene vode ne treba posmatrati kao novi namet na građane, već u kontekstu obnove vodovodne mreže, smanjenja gubitaka, poboljšanja socijalnog statusa radnika i, na koncu, kao mjeru kojom se osigurava ekonomsku održivost preduzeća.

Isto tako, u potpunosti razumijem Gradske vijećnike koji ne žele podržati Odluku o povećanju cijene vode, dok Uprava preduzeća krši Odluku o ličnim primanjima direktora koja su veća od 5300 KM na mjesečnom nivou, otpisuje enormne dugove pojedinim privatnicima koji su u mogućnosti da ih plate, te upošljava nepotreban kadar dok preduzeće ima samo četiri vodoinstalatera na 750 km vodovodne mreže kojom gazduje.

Zbog toga smatram da Uprava preduzeća mora preuzeti odgovornost za trenutno stanje i ponuditi cjelovito i adekvatno rješenje. Ukoliko to nisu u mogućnosti, Gradsko vijeće mora razmisliti o izglasavanju nepovjerenja trenutnoj upravi i imenovanju nove.