Gradska uprava Bihaća osmislila je ove godine manifestaciju pod nazivom “Dan dijaspore” s ciljem okupljanja građana Bihaća koji trenutno žive i rade u inostranstvu. Želeći poboljšati saradnju sa udruženjima koja okupljaju građane BiH u inostranstvu, te olakšati administrativne procedure pri gradskoj upravi oformljen je Ured za dijasporu.

Pored stavljanja na raspolaganje građanima koji tokom praznika dolaze u svoj rodni grad, gradska uprava Bihaća započela je i realizaciju tzv. novogodišnjih i ljetnih druženja sa dijasporom. Tako je u prepunoj sali Kulturnog centra u Bihaću sinoć održano novogodišnje druženje na kojem su učešće uzeli članovi Udruženja Bošnjaka Štajerske – džemat Bošnjak iz Graza, KUD Hasan beg Bišćević iz Bihaća , djeca iz Udruženja Radost druženja i članice KUD Jusuf Sabljaković iz Pećigrada.

Pored promotivnog filma o do sad urađenim aktivnostima gradske uprave Bihaća , prisutnima se u ime domaćina obratio bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević, kazavši da je dijaspora u prijeratnom, ratnom i poslijeratnom periodu pokazala kako se voli država i svoj narod, osiguravši godišnje priliv sredstava između 3 do 5 milijardi KM.

“ Kroz večerašnje druženje željeli smo pokazati da naše sugrađane koji trenutno žive i rade u zemljama inostranstva nismo zaboravili i da pored kulturne saradnje, želimo uvezati se sa našim uspješnim privrednicima koji su pokazali u zemljama EU kako se vrijedno radi. Imamo veliki broj naših sugrađana koji su svoj kapital i ideje investirali u Bihaću i tu izdvajam vlasnike firme Č.J., našeg sugrađanina Ekrema Pašića koji je u rodnom Izačiću otvorio malu fabriku i brojne druge koji investiraju u svoj grad. Takvim ljudima vrata gradske uprave Bihaća biti će uvijek otvorena”-kazao je gradonačelnik Galijašević.

Zahvalu domaćinu na pokretanju projekta “Dani dijaspore” izrazio je u svom obraćanju i Edvad Felić, predsjednik Udruženja Bošnjaka Štajerske iz Graza, kazavši da od saradnje sa gradskom upravom svim mogu biti na dobitku.