Gradsko vijeće Bihaća održalo jesvoju desetu sjednicu. Na dnevnom redu našlo se deset tačaka dnevnog reda, a najviše polemike vijećnika izazvala je ona vezana za izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća „Vodovod“ za 2014. godinu.

U toku 2014. godine bihaćki Vodovod poslovao je sa skoro 700.000 KM gubitka, što je opet u odnosu na prethodnu godinu za 300.000 KM manji iznos, kazano je danas. Direktor Rasim Dervišević tvrdi da se protekle dvije godine samo radi na sanaciji zatečenih dugovanja. Naveo je i to da ne postoje zakonske osnove niti trenutna rješenja za potpuni izlazak iz krize.Također je pomenuo i naslijeđeni  kredit od dva miliona eura, korišten kaže, za pogrešno definirane prioritete potpisanog projekta i infrastrukturu, koja nikada nije stavljena u funkciju. Direktor Dervišević kritikovan je  zbog enormnog broja uposlenih, na što je on odgovorio da je  po preuzimanju  dužnosti, od ukupno 179 radnika, zatekao njih 170. Priznao je da je uposlio dijete bihaćkog ratnog heroja te da su ostali samo pripravnici koji  po isteku ugovora napuštaju firmu. Diskusija vijećnika,  u jednom trenutku prerasla je u međusobno optuživanje za stanje u kojem se nalazi Vodovod, ali je na kraju došlo do usvajanja izvještaja. Međutim o sudbini ove firme u dogledno vrijeme biće još polemike.

Jedna, Gradskoj upravi bitna i usvojena odluka,bila je kupovina nekretnine za potrebe Mjesne zajednice Hatinac.

Na dnevnom redu, pored ostalih, našli su se izvještaji o radu Gradske galerije i Veterinarske stanice, kao i onaj o implementacij Strategije razvoja Bihaća u prošloj godini. Za vrijeme pisanja izvještaja vijećnici su nastavili tematsku sjednicu na kojoj je razmatrana informacija o stanju u oblasti zapošljavanja na području grada.

/rtvusk.ba