Na stotine migranata dnevno odvrati se od ulaska u zemlju, Granični prijelazi Bijeljina i Trebinje pod posebnim nadzorom.

Pred granicom Bosne i Hercegovine, pretežno na njenom istočnom dijelu, dnevno čeka po skoro hiljadu migranata kako bi pokušalo ilegalno ući u našu zemlju i dočepati se Evropske unije, otkriva “Dnevni avaz“.

Netačni navodi

Pokazuju to i operativni podaci Granične policije BiH, koji se danima nadljudskim naporima bore da spriječe njihov ulazak, najvećim dijelom iz pravca Srbije. No, napori se vode i da se spriječi ilegalni ulazak iz naše zemlje u Hrvatsku.

Nakon što je prošle sedmice u dane vikenda spriječen ulazak više od 250 migranata, ova brojka se proteklih dana udvostručila, pokazali su podaci policijskih agencija, koji su u posjedu “Avaza“.

Na taj način su demantirani navodi čelnika Ministarstva sigurnosti BiH da je smanjen broj pokušaja ulaska migranata u BiH.

Dok Vijeće ministara čeka nove zvanične podatke o ilegalnim migracijama za prvih sedam mjeseci, slika na terenu je više nego alarmantna.

Granična policija je samo prvog dana vikenda spriječila ulazak više od sto migranata iz Pakistana, Alžira, Maroka, Tunisa… U dva dana vikenda spriječen je ulazak više od 300 migranata.

Na Graničnom prijelazu Zvornik spriječen je ulazak 26 osoba, za koje nije bilo moguće utvrditi iz kojih su država, a nekoliko sati poslije na Graničnom prijelazu Izačić spriječen je pokušaj ilegalnog prelaska državne granice prema Hrvatskoj. Čak 53 osobe spriječene se da ilegalno prijeđu državnu granicu. Ova brojka je iz dana u dan sve veća.

Mahom Iračani

No, operativni podaci pokazali su da je istog dana na Graničnom prijelazu Bijeljina zatečeno pet državljana Iraka bez dokumenata. Graničari su imali pune ruke posla i na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Trebinje, Čajniče, Vinjani, Hum i Izačić.

Krijumčari prave probleme

Poseban problem graničarima prave i krijumčari. Samo u jednom danu spriječeno je krijumčarenje 13 državljana Pakistana, a krijumčari za prijevoz migranata koriste čak i maloljetne osobe.

Utvrđeno je da za te usluge naplaćuju i do 400 eura po osobi.

(avaz.ba)