GRČKA policija još pokušava otkriti tko je ubio 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa tijekom huliganskih nereda koji su se dogodili u Ateni prije više od tjedan dana. Grčki mediji objavili su nove informacije o istrazi.

U sljedećih tjedan dana, piše Protothema, bit će poznati rezultati DNA uzoraka prikupljenih od 105 uhićenih huligana. Prema Megi, uzorci prikupljeni od uhićenih će se usporediti s onima pronađenim kod ubijenog 29-godišnjaka kako bi se utvrdilo je li netko od njih ubojica.

Policija fokusirana na dva noža

Prema informacijama iz policije, pišu grčki mediji, u idućih tjedan dana bit će objavljeni i podaci o oko 60 predmeta koji su zaplijenjeni i prikupljeni oko stadiona AEK-a nakon nereda.

Vlasti su usredotočile istragu na dva sklopiva noža koji su identificirani i zaplijenjeni, a koji se smatraju ključnim dokazima u slučaju, piše Protothema. Jedan navodno pripada uhićenoj osobi albanskog podrijetla, a drugi 23-godišnjem Hrvatu. Policija se nada da će analizom uzoraka DNA s noževa doći do novih informacija koje će pomoći u identifikaciji ubojice.

Grci traže još 10-ak huligana

Policija smatra da još nisu uhićeni svi huligani koji su sudjelovali u neredima te traga za još 10-12 osoba, Hrvata i Grka. Grčki mediji pišu da policija vjeruje da se ovi huligani skrivaju u Grčkoj i čekaju da se situacija smiri, nakon čega planiraju pobjeći.

Policija je također utvrdila da je najmanje 5-6 huligana koji su uhićeni i snimljeni tijekom nereda sudjelovalo i u incidentima koji su se dogodili u studenom 2015. u Ateni, na utakmici Lige prvaka. Grčka policija je tada identificirala 35 hrvatskih navijača koji su sudjelovali u neredima sa srpskim navijačima. Tada je uhićeno nekoliko osoba, od kojih su neke uhićene i u neredima prošlog tjedna.

Najavljene nove smjene u grčkoj policiji

Grčki ministar za zaštitu građana Yiannis Oikonomou je, govoreći za ERT, priznao da je tamošnja policija napravila niz grešaka. Najavio je nove otkaze.

“Sedam službenika koji su smijenjeni neće biti jedini. Od prvog trenutka smo ukazivali na propuste policije i vrlo brzo će odgovorni biti kažnjeni. Na stadionu AEK-a napravljen je niz pogrešaka”, rekao je ministar.

Grci još nisu ni tražili dosjee uhićenih BBB-a

Tvrdnje grčkih medija da hrvatske vlasti opstruiraju istragu o sukobu navijača Dinama i AEK-a jer im ne dostavljaju informacije o kaznenim i prekršajnim evidencijama opovrgavaju i iz Ministarstva unutarnjih poslova i iz Ministarstva pravosuđa i uprave, piše Jutarnji list. Kao što je već objavljeno, još 4. kolovoza hrvatska policija dostavila je grčkim kolegama popis s imenima rizičnih navijača za koje je imala saznanja da će krenuti put Atene.

Kad su napustili teritorij, policija je, na temelju profiliranja rizičnih navijača, Grcima, ali i državama za koje se pretpostavljalo da bi kroz njih mogli putovati do Grčke dostavila popis osoba i vozila koji sadrži samo najosnovnije podatke, bez podataka o eventualnim prekršajnim i kaznenim evidencijama. Policija je nakon događaja u Ateni, na temelju operativnih saznanja i obavijesti, s navijačima za koje je od grčke policije dobila informacije da su bili u Grčkoj nakon njihova povratka obavila razgovore o tamošnjim događajima. Osim toga, svi su fotografirani i podvrgnuti liječničkom pregledu kako bi se ustanovilo imaju li kakve ozljede, a eventualno i radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja ako im grčki policajci dostave neka saznanja. A nisu ih dostavili, kaže za Jutarnji list izvor iz MUP-a.

Također, kako doznaje dnevnik, ni Ministarstvu pravosuđa i uprave nisu predani zahtjevi grčkog ministarstva pravosuđa za dostavu podataka o kaznenim evidencijama uhićenih hrvatskih državljana. I Hrvatska i Grčka članice su ECRIS-a, sustava 25 zemalja preko kojeg se razmjenjuju ti podaci, i, da su zatraženi službenim putem, preko Ministarstva pravosuđa, ti bi podaci bili dostavljeni. Ali takav zahtjev još nije stigao, kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Sud opisao što se događalo te večeri

Boysima je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od bijega, objavio je jučer sud. Težina počinjenih djela, razina nasilja tijekom njihovih izvršenja te asocijalna priroda okrivljenika pokazuju da postoji tendencija da bi uhićeni mogli ponovno izvršiti slična nedjela, smatraju grčki suci i tužitelji.

Prema grčkim pravosudnim tijelima, u sklopu navodne zločinačke organizacije postojale su različite uloge, pri čemu su optuženici “s jasnom sportskom referencom i navijačkom motivacijom težili sustavnom činjenju nedjela nad navijačima drugih klubova”.

Sud opisuje i što se događalo te večeri. “Članovi zločinačke organizacije su se – nakon telefonskog dogovora – okupljali u skupine na ‘sigurnim’ mjestima kako ih ne bi primijetili policajci u ophodnji i navijači suparničkih skupina.

Nakon toga su se ukrcali u svoja vozila kojima su se, krećući se u koloni, približavali mjestima okupljanja udruga navijača suparničkih klubova te se neprimijećeni parkirali u susjednim ulicama. Prilikom izlaska iz vozila opremili su se sredstvima za izazivanje opasnosti za fizički integritet trećih osoba, odnosno improviziranim eksplozivnim napravama, kamenjem, petardama, bakljama, palicama, noževima i sl., te su pješice pojurili prema svojim metama, izazivajući sukobe i fizičke ozljede te su pritom oštetili parkirana vozila oko njih”, piše u obrazloženju odluke o istražnom zatvoru.

Uskoro bi mogla krenuti uhićenja grčkih huligana?

Policija analizira informacije s mobitela uhićenih Bad Blue Boysa te je već prikupila dio važnih informacija, objavili su grčki mediji.

Ono što je još zanimljivije je da grčki mediji najavljuju da bi, zahvaljujući prikupljenim informacijama, uskoro mogla krenuti uhićenja grčkih huligana koji su na ovaj ili onaj način sudjelovali u sukobima Bad Blue Boysa i grčkih huligana u kojima je poginuo navijač AEK-a Michalis Katsouri.

Podsjetimo, u redovima Bad Blue Boysa, ali i drugdje, počela se javljati sumnja u nepristranost istrage u Grčkoj nakon ubojstva navijača AEK-a s obzirom na činjenicu da ogroman broj privedenih čine upravo huligani iz redova Boysa usprkos notornoj činjenici da su u, po svemu sudeći, dogovorenom sukobu sudjelovali i huligani koji navijaju za AEK, ali i navijači suparničkog Panathinaikosa, za koje se sumnja da su bili domaćini zagrebačkim huliganima.

Naime, kako javlja Ertnews, na temelju analize GPS podataka i drugih informacija s mobitela uhićenih Bad Blue Boysa pokušavaju identificirati osobe s kojima su privedeni Boysi bili u kontaktu tijekom boravka u Grčkoj. Neki od tih kontakata mogli bi imati ključnu ulogu u neredima, navodi taj grčki portal, dodajući da su u skoroj budućnosti moguća nova uhićenja, ovaj put grčkih državljana.

“Prikupljeni neki podaci koji bi mogli pomoći u identifikaciji ubojice”

Jedna od teorija je da je napad izveden na mjestu koje nije pokriveno kamerama. Istražitelji pokušavaju pronaći tragove koji bi mogli dovesti do počinitelja, poput specifičnih tetovaža koje bi ga mogle identificirati. Prema nekim informacijama, vjeruje se da su već prikupljeni neki podaci koji bi mogli pomoći u identifikaciji počinitelja ubojstva navijača AEK-a, navodi grčki portal.

U međuvremenu privedeni navijači Dinama prebačeni su u različite zatvorske ustanove diljem Grčke. Sigurnosne mjere su pojačane kako bi se izbjegli mogući sukobi s drugim zatvorenicima, prvenstveno Grcima i Srbima.

Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/PIXSELL

Otac pritvorenog Boysa: Rekli su mu da neće dočekati jutro

Robert Žigak, otac mladića koji je uhićen zajedno sa stotinjak huligana iz redova Bad Blue Boysa koji su sudjelovali u neredima u Grčkoj, a u kojima je ubijen navijač AEK-a, dao je izjavu za medije.

Prepričao je razgovor sa sinom koji je prebačen u zatvor kod Atene. Kaže da mu je sin rekao da je u zatvoru dobio prijetnje smrću.

Screenshot: RTL

“Oko 13:59 pogledao sam na telefon, nazvao me sin iz zatvora, 21 godinu star. Inače smiren dečko i prvi put u životu vidio sam da je postao uznemiren. Rekao je: ‘Tata, ja odavde živ neću izaći'”, rekao je Žigak.

“Stavili su me u zatvor s AEK-ovim ubojicama”, citirao je Žigak svog sina. Kaže da mu je sin rekao da su ga odmah po dolasku u zatvor okružili i pokretom ruku pokazivali da će mu odrezati glavu.

Policija analizira mobitele Boysa

Podsjetimo, grčka policija još uvijek nije otkrila tko je ubojica 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa. Kako javljaju grčki mediji, krenula je analiza mobitela uhićenih Boysa.

Protothema piše da je osiguranje oduzelo mobitele uhićenim Boysima, a SKAI navodi da je obrada podataka s nekih mobitela počela. Objavili su fotografiju povijesti pretraživanja Google Mapsa na jednom od mobitela. Kako piše SKAI, u povijesti pretraživanja nalaze se adrese stanova u Ateni u Ampelokipi i Maroussi, a posljednje je pretražena stanica Eirini.

SKAI navodi i da trenutak kad je ubijeni navijač AEK-a uboden nožem nije snimljen nadzornim kamerama jer se “dogodio u mrtvom kutu, odnosno na mjestu koje nije pokriveno kamerama”.

Pogledaj VIDEO!

(index.hr)