Prema riječima policijskog komesara USK Muje Koričića transport pomenutih 250 migranata za Ušivak planiran je za petak, a na policiji je da osigura autobuse koje će platiti Međunarodna organizacija za migrante u BiH (IOM).

Ostatak od 3.200 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima “Bira” i “Đački dom” u Bihaću, objektu “Miral” u Velikoj Kladuši i hotelu “Sedra” u Općini Cazin sačekat će konačni epilog višemjesečnog nesporazuma i prebacivanja odgovornosti između MInistarstva sigurnosti BiH kao stvarno nadležne institucije i aktuelne izvršne vlasti u USK.

Dolaskom lijepog vremena na naše prostore situacija u vezi s migrantima svakim danom se počinje usložnjavati.

O tome najbolje govori podatak iz Granične policije BiH da je broj državljana visokog migracijskog rizika koji su spriječeni ili su ušli u BiH iz Srbije i Crne Gore početkom 2019. godine mnogo je veći nego u istom periodu prošle godine.

U posljednjih sedam dana s poboljšanjem vremenskih uslova znatno povećan pritisak migranata na granicu BiH u odnosu na prethodna dva mjeseca.

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković je kazala da je stanje na granici složeno i bez ozbiljne podrške u broju službenika i opreme.

“Situacija će se usložnjavati povećanim pritiskom migranata. Istovremeno, svakodnevno na područje Grčke dolaze migranti i mi očekujemo povećan pritisak i u narednom periodu”, rekla je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković, a o čemu je ranije govorio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.