Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić organizovao je danas prijem za francuskog ambasadora u BiH. Ambasador Guillaume Rousson zanimao se prvenstveno za oblast kulture i projekte promocije francuskog jezika i kulture. Prijemu su bili prisutni i ministar obrazovanja Damir Omerdić, ministar za boračka pitanja Sandi Salkić te Amela Čolić, prorektor za naučno-istraživački rad i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Bihaću.

– Drago mi je da njegova ekselencija francuski ambasador u našoj zemlji dijeli mišljenje da Bosna i Hercegovina ima snažan potencijal i uprkos svakodnevnim poteškoćama s kojima se susreće, da je ovo zemlja koja zaslužuje lijepu budućnost. Zahvaljujem Ambasadi Francuske za projekte koje je provodila i na području Unsko-sanskog kantona, uključujući nas u programe koji su uglavnom bili vezani za kulturu, kulturno naslijeđe i promociju francuskog jezika. Nadam se da će ovaj susret rezultirati novim projektima, uključivanjem našeg Univerziteta i naših studenata u programe koje podržava Ambasada Francuske, jer obrazovanje mladih ljudi je bitna investicija u budućnost zemlje. Naravno, stojimo parterski na raspolaganju svima koji nam mogu pomoći u realizaciji projekata koji će pomoći razvoj ovog kraja u svim segmentima života, kazao je premijer Ružnić.

Ambasador Guillaume Rousson ocijenio je da su postavljeni temelji za buduću saradnju Unsko-sanskog kantona i Ambasade Francuske i vjeruje da će se neki projekti iz oblasti obrazovanja i kulture ubrzo moći pokrenuti.