Na redakcijski mail našeg portala pristiglo je saopćenje SDA Unsko – sanskog kantona kojeg prenosimo u cijelosti:

Hadis Jusić, delegat SDA u Domu naroda Parlamenta FBiH: Vladajuća struktura pokazala da ne zna: Nezaposlenost na USK najveća u FBiH

Prije dvije – tri sjednice sam postavio pitanje Vladi USK, odnosno Ministarstvu privrede zašto su poništili Javni poziv sa kojim se trebalo pomoći privredi USK a sve u cilju spašavanja radnih mjesta. Pitao sam i da li imaju ikakvu informaciju o izgubljenim radnim mjestima uslijed pandemije COVID. Nažalost, dobio sam šture informacije iz kojih se može zaključiti da, oni koji bi trebalo da znaju, baš i ne znaju kako stvari stoje. Evo nekoliko informacija, pogubnih nažalost. Zapravo ono je ključna stvar s kojom se svaka, pa i ova Vlada , treba baviti.

Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini dodatno je povećana pojavom pandemije virusa COVID-19. Međutim, pokazatelji za određene dijelove naše zemlje više su nego alarmantni. Tako situacija na Unsko-sanskom kantonu, koju predvodi ASDA i njihovi partneri, posebno dolazi do izražaja u kojem podaci kažu da je u 2020. godini ovo bio kanton s najvećim procentom nezaposlenih od svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Unsko-sanski kanton, prema službenim informacijama, jedini je kanton koji je imao postotak nezaposlenih iznad četiri, tačnije -4,42%. Konkretno to znači da je u ovom kantonu zabilježeno 1720 radnih mjesta manje u odnosu na isti period 2019. godine.

Podatak da je Vlada Federacije BiH u prošloj godini doznačila 24 miliona KM Vladi USK a koja nije pomogla privredi i očuvanju radnih mjesta, već očuvanju skupštinske većine, dovoljno govori o načinu rada Vlade USK.

Također, u Nacrtu budžeta USK za 2021. godinu, koji iznosi 222 miliona KM, nedostaje čak 37 miliona KM prihoda za pokriće predviđenih rashoda, među kojima ponovo nema značajnijih sredstava za podršku otvaranju novih radnih mjesta niti očuvanju postojećih što je gorući problem Unsko-sanskog kantona.

Sve ovo govori o tome da Vlada USK i skupštinska većina koja je u proteklom periodu podržavala njen rad nisu odgovorili zadatku. Vlada , čini mi se, nema dovoljno znanja i kapaciteta za rješavanje problema nezaposlenosti, ali i drugih problema građana Unsko-sanskog kantona.

Podsjetimo, prema podacima Porezne uprave Federacije BiH Unsko-sanski kanton je na 6. mjestu po broju zaposlenih u Federaciji BiH. Na dan 31.12.2019. godine na evidencijama zaposlenih na Unsko-sanskom kantonu bilo je 38877 zaposlenih, dok je na dan 31.12.2020. godine taj broj iznosio 37157, što je gubitak od 1720 radnih mjesta u posljednjih godinu dana.

Hadis Jusić, delegat SDA u Domu naroda Parlamenta FBiH