Dok u Sanskom Mostu čekaju da presude iz afere Diploma postanu pravosnažne, rukovodioci Vita plus škole iz Cazina očekuju sudski poziv.

Krajem juna ove godine, prvostepenom presudom Općinskog suda u Sanskom Mostu, osuđeni su akteri iz Žurnalove afere Diploma. Senad Pehlivan osuđen je na godinu i dva mjeseca zatvora. Šemsudin Habibović, prokurista u Centru za obrazovanje Multilingua, osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora, dok je direktorica Multilingue Neira Šabić osuđena na uslovnu kaznu zatvora od 8 mjeseci.

Period podnošenja žalbi i razmatranje presude na višoj instanci još nisu okončani.

UZALUD KONKURSI

– Presuda koja je predmet vašeg interesovanja nije pravosnažna, odgovorio nam je Nead Sarajlić, sekretar Općinskog suda u Sanskom Mostu.
Dođe li do ponovnog postupka, Tužilaštvo USK-a moraće rasporediti nekoga novog na predmet, jer uspješni mladi tužilac Senad Ljubijankić, koji se izborio za osudu u prvostepenom postupku, više ne radi u Tužilaštvu. Ljubijankić nam je ovu informaciju lično potvrdio.

Međutim, drugi i veći predmet koji se odnosi na trgovinu diplomama i krivotvorenje službenih dokumenata, a koji takođe vodi Tužilaštvo USK-a, još nema spremnu optužnicu.
Radi se o aferi u čijem je centru Škola za obrazovanje odraslih u Cazinu Vita plus. Dok je u predmetu Multilingua škole iz Sanskog Mosta kao dokazni materijal podnesena jedna kupljena diploma, upravo ona iz Žurnalovog dokumentovanog priloga, u slučaju Vita plus Cazin radi se o većem broju diploma i aktera istrage pod nazivom Pero, a koja još traje. Podsjećamo, obje afere su otkrivene u približno istom periodu.

Na pitanje zna li zašto još nije završio pred sudom, dok je istovremeno sličan predmet završen na prvostepenom sudu u Sanskom Mostu, vlasnik i osnivač Vita plus škole Admir Hadžipašić nam odgovara da još nije dobio poziv iz suda, ali da ne zna zašto je to tako.
– Ja bih samo volio da znam šta mi se stavlja na teret, da li je istraga pri kraju ili je još na početku, stvarno ne znam. Ni o čemu me ne obavještavaju, kazao nam je Hadžipašić.
U pomenutoj školi su proljetos, u svoju korist, dobili sudsku odluku kojom se poništava ranija odluka Ministarstva obrazovanja o zatvaranju škole Vita plus iz Cazina. Tada su i raspisali javne oglase za prijem profesora i predavača, međutim škola nikad nije proradila.

– U upravnom postupku smo izgubili tu stvar i škola je ostala zatvorena, potvrdio nam je Hadžipašić.

Prema informacijama iz Tužilaštva USK-a za koje su nam dozvolili pristup, protiv Admira Hadžipašića se vodi predmet zbog krivičnog djela organizirani kriminal i zloupotreba položaja, koji se nalazi u fazi istrage.
Kroz TCMS sistem Tužilaštva USK-a evidentirano je 55 fizičkih i pravnih lica u istragama, te 14 fizičkih lica u prijavi, a koje se odnose na aferu Pero.

KADROVI POD LUPOM

Među drugim najpoznatijim pojedincima iz USK-a, aktivan je i predmet o Rasimu Pajiću (poslanik u Skupštini USK-a), zbog sumnje za trgovinu uticajem, što je direktno vezano za školu Vita plus Cazin. Slično je i sa predmetom Mirsad Topčagić, koji je savjetnik premijera USK-a, također za trgovinu uticajem, a koji je u momentu provjere bio u fazi prijave. Nezvanično se spominjalo da je tu postojalo dovoljno elemenata i za ometanje istrage.

Habibović iz Multilingue, kao i Hadžipašić iz Vita plus imaju još i zajedničku poveznicu da su bili kandidati stranke A SDA, kao i Pajić i Topčagić. Hadžipašić je prije izbijanja ove afere podnio ostavku na sve stranačke dužnosti, a početkom godine i sama stranka A SDA je doživjela preobražaj u stranku NES, ostavivši iza sebe negativne asocijacije koje su se vezivale za njihov naziv.

Izvor: Fahrudin Bender / Oslobođenje