U Bihaću je danas potpisan Sporazum o saradnji gradskih odbora HDZ BiH i HDZ 1990, sa braniteljskim udruženjima Hrvatskog vijeća odbrane Unsko-sanskog kantona – Bihać. Zajednička saradnja realizovana je u cilju ostvarenja svih zakonskih i drugih prava poginulih, nestalih, ranjenih, oboljelih i demobilisanih branitelja pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane – regije Bihać. Saradnja se ogleda i u borbi za izgradnju jedinstvenog Spomen – obilježja za sve poginule pripadnike HVO-a regije Bihać tokom rata 1991-1995. godine. Promicanje zajedničkih interesa hrvatskog naroda i ostalih građana, obilježavanje značajnijih datuma i događaja, te podrška braniteljima prilikom zapošljavanja, socijalnog zbrinjavanja i ostvarenja drugih statusnih prava, također su predmet ovog Sporazuma.

Ono što uvijek naglašavamo jeste da ono što smo mi zajedno ovdje na prostorima grada Bihaća i tadašnjeg Okruga izgradili u ratu, a to je zajednička borba hrvatskog i bošnjačkog naroda je samo temelj i moramo ga nadograđivati, da ova županija i grad žive bolje, kao i svi razvojačeni branitelji i da se na poseban način sjećamo poginulih koji su dali svoje živote za ovo što danas imamo.” istakao je Franjo Jurić, predsjednik GO HDZ BiH prilikom današnjeg potpisivanja sporazuma.

Mladen Šantić predsjednik GO HDZ 1990 Bihać, ovom prilikom za USKinfo.ba je izjavio: “Ovaj Sporazum samo je nastavak hronologije i dešavanja koje mi radimo već duže vrijeme. Cilj je objediniti zdravo hrvatsko tkivo i izići zajednički na izbore” istakao je Šantić.

 

/USK INFO