Ne samo da je cijenjen kao izuzetno stručan i posvećen medicinski profesionalac, već je i poznat po svojoj spremnosti da priskoči u pomoć i spasi ljudske živote, bez obzira na mjesto na kojem se nalazi a što se često dešava.

U utorak se dogodio jedan takav trenutak kada je prolazio kroz Perziju kada se dogodila saobraćajna nesreća, a dr. Samir Muminović se slučajno nalazio u blizini.

Bez obzira na nedostatak medicinske opreme i pomagala u okruženju, dr. Muminović je brzo reagirao s profesionalnim pristupom i uspio spasiti život jednog mladića. Njegova hrabra i efikasna intervencija bila je ključna u održavanju mladića stabilnim do dolaska daljnje medicinske pomoći.

Imam sreću i čast da se družimo i da zajedno vozimo motore kroz bespuća predivne zemalje Irana i sad trenutno i Turske. Tako da smo kao grupa naišli na saobraćajku u kojoj je teško povređen vozač vozila. Dok smo mi izbjegavali prepreke na putu, doktor Samir nije, već je odmah stao motorom uz uništeno vozilo primijetio povređenog i odmah mu pružio ljekarsku pomoć. Taj čin sam i fotografirao i snimio, a uz sve to divio se humanisti bez granica, svom prijatelju i bajkeru dr. Samiru Muminoviću. Naravno ovim putem treba i pomenuti doktorovog asistenta našeg bajkera Zorana Kuprešanina koji je pronašao prikladne predmete za mobilizaciji povremenog djela tijela. Poslije svega toga naš doktor i bajker je malo oprao ruke te smo nastavili našu višednevnu misiju – napisao je Vedad Mujagić, Samirov kolega.

Dr. Samir Muminović je dobio brojna priznanja i priznanja za svoj izvanredan rad i doprinos zajednici. Njegova posvećenost i stručnost su prepoznate ne samo u lokalnoj zajednici, već i šire. Međutim, on ostaje skroman i ponizan u svom pristupu medicinskoj profesiji, uvijek se fokusirajući na najvažniju stvar – spašavanje života.

Njegova humanost i želja da pomogne drugima ne poznaju granice. To je posebno došlo do izražaja kada je dr. Muminović zajedno s drugim ljekarima i medicinskim tehničarima iz Kantonalne bolnice u Bihaću odlučio uzeti godišnji odmor kako bi se pridružio humanitarnoj misiji spašavanja života povrijeđenih u razornim potresima u Turskoj.

Njihov nesebičan doprinos i hrabrost u takvim teškim situacijama pokazuju koliko su posvećeni svojoj profesiji i koliko su spremni pomoći onima kojima je najpotrebnije.

Dr. Samir Muminović je inspiracija za sve nas.

(E.F. / hayat.ba)