Više hiljada migranata trenutno se nalazi u BiH, a mnogi od njih spavaju pod vedrim nebom i žive u teškim uslovima očekujući da će se uskoro prebaciti u zemlje EU. To je za sada skoro pa nemguće, budući da hrvatska policija ne dozvoljava ulazak migranata na teritoriju ove zemlje.

BiH se još uvijek teško nosi sa migrantskom krizom. Imajući u vidu da će za mjesec nastupiti hladnije vrijeme a za nekoliko mjeseci zima, postavlja se i pitanje hoće li vlasti uspjeti smjestiti sve migrante u zatvorene prostore.

Procjenjuje se da će u BiH tokom zime ostati preko 4.000 migranata.

Zabrinutost u vezi sa ovim potencijalnim problemom izrazio je i Peter Van der Auweraert iz Međunarodne organizacije za migracije u BiH.

“Mi moramo ubrzati proces smještaja ovih ljudi, jer ćemo u suprotnom imati ljude koji spavaju na otvorenom dok pada snijeg. Bit će to utrka s vremenom. Živjeti u takvim uslovima nije prihvatljivo ni tokom ljeta, a kamoli zimi”, rekao je Van der Auweraert.

BiH je pojačala nadzor nad granicama sa Srbijom i Crnom Gorom, ali to se do sada nije pokazalo dovoljnim. Procjenjuje se da u BiH još uvijek sedmično ulazi između 400 i 500 migranata. Većina migranata koji su u BiH i dalje se nalaze u Krajini.

Volonteri na terenu ističu da je situacija i dalje teška, te da nema dovoljno pomoći države.

“Mi smo u protekla četiri mjeseca iscrpili sve naše resurse. Samo bog zna šta će se desiti u narednom periodu”, rekao je Abdulah Budimlić, iz Crvenog križa u Bihaću.

Stanovnici Krajine navode da je državna vlast prepustila lokalnim zajednicama da se same bore sa ovim problemom.

“Za mjesec dana dolazi hladnije vrijeme i mislim da ćemo i dalje biti prepušteni sami sebi da rješevano situaciju sa migrantima”, rekao je Halid Dedić iz Bihaća.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je BiH od EU dobila 6 miliona eura pomoći za migrantsku krizu.

“Mislim da ćemo imati dovoljno vremena da smjestimo migrante u prihvatne centre, da bi oni zimu mogli dočekati u humanim uslovima”, rekao je Mektić, prenosi AP.