Aerodrom u Bihaću stara je priča koja nikako da krene u realiziaciju. Ono što je do sada urađeno jeste da je određene lokacija i formirano javno preduzeće koje treba da rukovodi budućom zračnom lukom u Krajini.

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici donijela je odluku da dodijeli 25 miliona KM javnoj firmi Aerodrom Bihać.

Međutim, mnogi su idalje skeptični da će avioni nekad polijetati i slijetati u Bihaću.

Za Raport je o ovom projektu govorio premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

“Ova priča traje već predugo. Bila je pogrešno postavljena jer je sve bilo na Gradu Bihaću, a kanton nije bio uključen. Što je bilo pogrešno”, naveo je Ružnić.

On ističe kako je Vlada FBiH već bila uplatila 10 miliona KM na račun bihaćkog aerodroma.

“Šest miliona je otišlo na eksproprijaciju zemljišta, četiri na infrastrukturne radove. Nakon toga Vlada FBiH je obećala da će izdvojiti još 25 miliona, i evo donesena je odluka. Sad je bitno da taj novac dođe do Grada Bihaća i da se nastavi eksproprijacija. Do sada je otkupljeno 260.000 kvadrata, a treba 1.200.000 kvadratnih metara”, naveo je Ružnić.


Ružnić sa potencijalnim investitorima iz UAE

Međutim, ističe premijer USK, sad je prekretnica, odnosno od idućeg poteza ovisi kako će cijela priča završiti.

“Postoje dakle dvije opcije. Ili će Grad Bihać ići u eksproprijaciju zemljišta ili će krenuti u manje infrastrukturne radove. Postoji, naime, opcija da sa tih 25 miliona KM naprave manju pistu dužine 1,2 kilometra. Međutim, to je nedovoljno i samo bi upropastili projekt”, upozorava Ružnić.

On kaže kako je važnije otkupiti preostalo zemljište kako bi se gradile veće piste.

“Potrebno je otkupiti zemljište i dobiti sve potrebne dozvole za gradnju i krenuti u potragu za investitorom. Mi smo kao Vlada USK već pronašli investitore koje zanima ovaj projekt i dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Oni su spremni praviti veći aerodrom kakav Bihaću i Krajini treba. A to je pista od 2,4 kilometra i oni su rekli da su spremni na to”, navodi Ružnić.

Zbog toga Ružnić poziva Grad Bihać da idu u pravci koji može osigurati dolazak investitora.

“A mi ćemo im kao Vlada USK osigurati sve što je u našoj nadležnosti i pomoći ćemo toj projekt”, naveo je on.

Na kraju on ističe da bi najbolje bilo, a o čemu je već razgovarao sa potencijalnim investitorima iz UAE, da se uradi javno-privatno partnerstvo.

“Mi smo već razgovarali o tome i oni su spremni na to. Vlasnički udio bi se mjerio po ulaganju. Tako bi svi imali korist od ovoga, a najviše građani”, zaključio je Ružnić u izjavi za Raport.

(Raport.ba)