Direktor Odjela za Evropu i Centralnu Aziju organizacije Human Rights Watch Hugh Williamson (HRW) danas je u pismu izvršnom direktoru Frontexa Fabriciz Leggeriu pozvao Frontex da poduzme adekvatne korake na granici Hrvatske sa BiH, nakon što su hrvatske vlasti “potvrdile da provode operacije” nasilnog vraćanja migranata na toj granici.

U pismu Williamson navodi kako je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović tokom intervjua za švajcarski kanal SRF 9. jula priznala da zna da hrvatski graničari tjeraju migrante sa hrvatske granice i da ponekad koriste silu.

Njeno priznanje je u skladu sa onim na šta su upozoravali Human Rights Watch, UNHCR i druge organizacije, navodi se u pismu i naglašava kako to dovodi u pitanje efektivnost operacija Frontexa na hrvatsko-bosanskoj granici i posebno mandata Frontexa da osigura zaštitu ljudskih prava.

Human Rights Watch je u novembru 2018, podsjeća se u pismu, iskazao ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe sile hrvatskih graničara pri vraćanju migranata sa granice Hrvatske prema BiH.

Napominje se da je Human Rights Watch o tome informisao Frontex u maju ove godine i zatražio izjašnjenje da li su bilo kakve neregularnosti zabilježene u odnosu hrvatskih graničara prema migrantima i da li su bilo kakve istrage pokrenute po tom pitanju. Na to, kaže se u pismu, istog mjeseca dobijen je odgovor da Frontex djeluje na granici Hrvatske i BiH od jula 2018. i da “nije bilo nikakvih događaja koji predstavljaju kršenje ljudskih prava, uključujući operacije vraćanja migranata”.

“Sada kada su hrvatske vlasti potvrdile da poduzimaju takve operacije nasilnog vraćanja migranata, apelujemo da poduzmete adekvatne korake da osigurate da Frontex misija na granici Hrvatske i BiH ispuni svoj mandat kada su u pitanju ljudska prava, uključujući poduzimanje koraka da se osigura da Frontex adekvatno nadzire i dokumentuje kršenje ljudskih prava i nezakonita nasilna vraćanja”, navedeno je u pismu.

“Takođe, pozivamo Frontex i druge nezavisne posmatrače da traže puni pristup žrtvama nasilnog vraćanja i zlostavljanja koje provode hrvatski graničari, kao i da olakša mehanizam žalbi žrtvama i svjedocima. Ukoliko nivo vašeg djelokruga ne dozvoljava ovakav monitoring, zatražićemo da više ne dajete izjave koje sugerišu da nema zlostavljanja”.

(slobodnaevropa.org)