Danas je Privredna komora Unsko-sanskog kantona zajednički sa Mješovitom srednjom školom iz Bihaća i partnerskim poduzećima na projektu implementirala projekt pod nazivom GASTROFOCUS.

Projekt je jedna od aktivnosti u okviru programa PrilikaPlus, koji finansira Vlada Švicarske, a implementira Privredna komora Unsko-sanskog kantona u partnerstvu sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih poduzeća iz Banja Luke.

U sklopu aktivnosti projekta, danas je u prostorijama škole obavljeno potpisivanje Sporazuma o suradnji između poduzeća koja učestvuju na projektu, Mješovite srednje škole iz Bihaća i Privredne komore Unsko-sanskog kantona.

Projekat GASTROFOCUS je nastavak suradnje između Privredne komore Unsko-sanskog kantona i programa PrilikaPlus, a cilj projekta je da učenici Mješovite srednje škole iz Bihaća, iz zanimanja kuhar i konobar unaprijede vještine i kompetencije potrebne za uspješno obavljanje zadataka na radnom mjestu. Kroz projekt će se opremiti budući restoran škole koji će finansirati Vlada Švicarske u iznosu od 35.000 KM. Restoran će biti opremljen sa neophodnom opremom koja će zadovoljiti sve potrebe praktične nastave za kuhare i konobare.

Današnjem potpisivanju Sporazuma prisustvovali su predstavnici programa PrilikaPlus, predstavnici Privredne komore Unsko-sanskog kantona i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, predstavnici ugostiteljsko – turističkih poduzeća koja učestvuju u Projektu, predstavnici Mješovite srednje škole Safet Krupić iz Bosanske Krupe i predstavnici Mješovite srednje škole iz Bihaća.

Svim prisutnim se na početku se obratio v.d. direktor škole Jusuf Sedić koji je izrazio svoje zadovoljstvo implementacijom projekta i međusobnom suradnjom i zahvalio ugostiteljsko – turističkim poduzećima iz Bihaća (Hotel Paviljon, Hotel Opal, Hotel Rekić i Hotel Emporium) na zanimanju za projekt i obavljanje praktične nastave u njihovim objektima.

Kroz projekt će se u školi održati i različite radionice koje trebaju dati rezultate u smislu obuke i načina rada sa učenicima te prilagođavanje Nastavnih planova i programa izvođenju Praktične nastave.

U sklopu projekta planirane su tri radionice. Već iduće srijede održat će se prva radionica u Mješovitoj srednjoj školi iz Bihaća koja za cilj ima predstavljanje ugostiteljsko – turističkih poduzeća i prezentiranje vođenja dnevnika praktične nastave. Radionica je namijenjena svim radnicima u poduzećima (mentorima/instruktorima) u kojima učenici obavljaju praktičnu nastavu, a također i onima koji žele usavršiti ili steći profesionalno iskustvo u mentorskom radu s učenicima srednjih škola.

Cilj programa je sticanje neophodnih znanja i vještina iz suvremenih psihološko-pedagoških teorija, kao i metodičkih pristupa i modela nastave za mentorsko vođenje praktične nastave u poduzeću. Koordinatorice projekta ispred Mješovite srednje škole iz Bihaća su profesorice ugostiteljsko – turističke grupe predmeta Aida Pečenković i Adila Ferizović, a u radu će učestvovati i profesor ugostiteljsko – turističke grupe predmeta Igor Pečenković, te voditelji Praktične nastave za kuhare i konobare Senad Karabegović i Azem Kozlica.