Pored izrečenih finansijskih sankcija prometnicima zatečenim u prekršaju, kod jednog prometnika bit će stavljeno van prometa 13.000 litara dizela zbog utvrđenih nepravilnosti.

Zbog nezakonitog povećanja cijena zaliha goriva, ekipe Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) od jutros vrše pojačane kontrole benzinskih pumpi u Federaciji BiH.

Nakon pristiglih informacija da su neki prometnici naftnim derivatima nezakonito povećali cijene zaliha goriva, direktor FUZIP-a Anis Ajdinović naložio je vanredne pojačane inspekcijske nadzore tokom vikenda nad fomiranjem cijena i marži na benzinskim pumpama u FBiH.

Kako je saopćeno, inspektori su od jutros na terenu i vrše vanredne kontrole, a svi prometnici tečnim naftnim derivatima koji budu zatečeni u prekršaju, bit će najoštrije sankcionirani.

Prema trenutno dostupnim podacima, pored izrečenih finansijskih sankcija prometnicima naftnih derivata zatečenim u prekršaju, kod jednog prometnika bit će stavljeno van prometa 13.000 litara dizela zbog utvrđenih nepravilnosti.

– Upozoravamo sve privredne subjekte da će Federalna uprava za inspekcijske poslove iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi zloupotrebu trenutnog stanja s ciljem sticanja ekstra profita na štetu građana FBiH. Zaštita potrošačkih prava građana je apsolutni prioritet našeg djelovanja i poduzet ćemo sve da zaštitimo njihove ekonomske interese i održimo stabilnost tržišta – kazao je Ajdinović.

Inače, danas su se na društvenim mrežama pojavile fotografije pojedinih benzinskih pumpi na kojima je cijena benzina i dizela iznosila čak 3.10 KM.

(avaz.ba)