I ove godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo je 650.000 KM za sufinansiranje nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju devetogodišnju osnovnu školu. Prošle sedmice federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović potpisala je ugovore o sufinansiranju sa predstavnicima kantonalnih ministarstava obrazovanja. Prema projekciji, sredstva koje će ove godine Federalno ministarstvo obrazovanja izdvojiti iz budžeta, bit će dovoljno za nabavku oko 65.000 udžbenika, čime bi trebalo biti obuhvaćeno gotovo 8.000 učenika u svih deset kantona FBiH.

Iako je nakon završetka školske godine došlo vrijeme ljetne stanke, Ministarstvo obrazovanja USK već je započelo sa intenzivnim pripremama za narednu školsku godinu. S obzirom na veliki broj problema s kojima se škole susreću na početku nastave u jesenjem periodu, i tendersku proceduru koju je potrebno provesti za nabavku udžbenika, u Ministarstvu su zadovoljni jer je ovaj proces započeo na vrijeme.  Ipak, pored sredstava za udžbenike sa federalnog nivoa za USK u iznosu od 82.000 KM, bit će potrebna i dodatna sredstva koje će dijelom izdvojiti resorno kantonalno ministarstvo, potvrdio je za RTV USK Adis Muharemović, ministar obrazovanja USK.

Prije nego su prošle sedmice potpisani ugovori o sufinansiranju, Ministarstvo obrazovanja USK je prikupilo sve relevantne podatke potrebne za ovu proceduru sa centrima za socijalni rad i školama, tako da će uskoro uslijediti objava tendera za nabavku. Ako sve bude teklo po planu, učenici koji ostvare pravo po kriterijima za besplatne udžbenike, trebali bi ih dobiti na početku školske godine. Pored nabavke udžbenika, pripreme za narednu školsku godinu obuhvataju i pripreme za grijnu sezonu i nabavku ogrjeva, što će kako tvrdi ministar Muharemović i u narednom periodu biti prioritet.

/RTVUSK