“Nova Vlada Unsko sanskog kantona spremna je da se uhvati u koštac s nagomilanim problemima i već u prvih stotinu dana biće vidljivi rezultati njenog rada”, izjavio je u razgovoru za RTV „Sanu“ novi premijer USK, Husein Rošić.

On je dodao kako, obzirom na specifičnost situacije, članovi Vlade neće koristiti ljetni godišnji odmor kako bi što efikasnije obavili posao koji je pred njima. Podsjećamo da je prije nekoliko dana Skupština USK uskratila podršku dosadašnjem premijeru USK, Izudinu Saračeviću i njegovoj vladi te je za novog premijera ovog kantona imenovala Huseina Rošića.

Gospodine Rošiću, na početku čestitke na izboru za novog premijera USK. Stanje koje ste preuzeli je vrlo teško, koji će biti prioritetni zadaci u radu nove Vlade?

ROŠIĆ: Svjesni smo težine situacije i pozicije u kojoj se nalazi USK. Odmah smo sagledali trenutno stanje i uvidjeli da je ono mnogo teže nego što se očekivalo. Trenutno pripremamo set mjera koje ćemo ponuditi poslanicima u Skupštini USK kada je riječ o stabilizaciji budžeta. Sem toga, pred nama je puno posla kako bi sanirali teško stanje u brojnim kantonalnim institucijama.

Pomenuli ste teško stanje budžetskih finansija. Prema onome što se moglo do sada čuti, nastavljen je trend rasta budžetskih rashoda, još uvijek se više troši nego što se zarađuje tako da je realna opasnost od deficita. Kako preduprijediti takvu situaciju?

ROŠIĆ: Dočekao nas je negativan revizorski izvještaj za 2015. godinu i ono što je vidljivo jeste da je Unsko sanski kanton, u odnosu na ostale kantone, u samom vrhu kada je riječ o godišnjem deficitu koji za prošlu godinu iznosi 69 miliona maraka. Ako tu pridodamo i sredstva koja nisu uknjižena, može se procjeniti da je budžet USK izuzetno opterećen. Ipak, može se konstatovati kako u poslednjih nekoliko mjeseci imamo nešto bolje punjenje budžeta i u kombinaciji sa mjerama štednje i odgovarajućom zakonskom regulativom, vjerujem da u narednih nekoliko mjeseci možemo dati odgovor na koji način stabilizirati budžet.

Pokretanje ekonomije se u ovakvoj situaciji nameće kao imperativ. Kakvi su vaši planovi u budućem periodu?

ROŠIĆ: Cilj ove Vlade biće da privatni sektor učini atraktivnim, posebno kada je riječ o zapošljavanju mladih ljudi. Do sada smo imali intenciju da mladi pokušavaju po svaku cijenu pronaći posao u javnom sektoru i mislim da takvo stanje treba promjeniti. Dugoročno, planiramo uraditi značajne reforme, a jedna od njih se tiče toga da sadašnju administraciju, koja je preglomazna i nedovoljno efikasna, pojednostavimo i učinimo funkcionalnom, da olakšamo administrativne procedure i stvorimo povoljniji ambijent za ulaganja.

U Vladu ste imenovali nove i mlade ljude, hoće li oni biti kadri da se uhvate u koštac sa naraslim problemima. I još jedno pitanje, da li će Vlada, obzirom na činjenicu da je tek imenovana i da je pred vama puno posla, koristiti ljetni godišnji odmor?

ROŠIĆ: Tačno je da su ministri mladi ljudi, ali imaju već dovoljno iskustva u poslovima kojima se bave i ja vjerujem u ovaj tim. Kada je riječ o godišnjim odmorima sigurno je da nećemo koristiti ljetni odmor već ćemo prionuti na posao. Unsko sanski kanton je, na žalost, prvi po negativnim trendovima u Federaciji BiH, a s druge strane u proteklom periodu na djelu je bila potpuna destrukcija kantonalnih institucija. Imamo teško stanje na Univerzitetu u Bihaću, Razvojnoj agenciji USK, preduzeće „Unsko sanske šume“ postalo je poligon za zapošljavanje političkih, a ne stručnih i sposobnih kadrova i stavljeno je u funkciju ostvarivanja nekih interesa u svjetlu predstojećih lokalnih izbora. Bolja situacija nije ni u Direkciji za ceste USK, Zavod za zapošljavanje USK ima dug od 40 miliona maraka prema Federalnom zavodu za zapošljavanje, znači mnoštvo problema je pred nama i treba ih riješiti.

Mnogi smatraju kako će problem u radu aktuelne Vlade biti „tanka“ parlamentarna većina. Koliko će ta činjenica ograničavati efikasan rad?

ROŠIĆ: Javnost je već upoznata da je ovo manjinska vlada jer ona nema obezbjeđenu većinu u Skupštini USK u smislu potpisanog sporazuma. Jedini potpisani sporazum je onaj između SDA i SBB-a i njegov kapacitet je 13 poslanika uz evidentne probleme koji će se u narednom periodu rješavati. Dobili smo potporu opozicije i Vlada je dobila rok od 100 dana da kreira određena rješenja za probleme i ponudi ih javnosti. Ja vjerujem da će uskoro i parlamentarna potpora u kvantitativnom smislu biti veća, ali to sve zavisi od rezultata našeg rada i mi ćemo se potruditi da opravdamo ukazano povjerenje.

/inmedia.ba