U okviru projekta Evropske unije za pomoć upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini, predstavnici IOM-a su uručili motorne sanke Gorskoj službi spašavanja Bihać.

Gorska služba spašavanja Bihać će motorne sanke koristiti u svrhe spašavanja ne samo unesrećenih migranata i izbjeglica koji preko planine Plješevica žele da dođu do zemalja Evropske Unije, nego i planinara i osoba koje se nađu u nesretnim situacijama na ovom području.

Uručenju su prisustvovali g. Peter Van Der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH i koordinator za Zapadni Balkan i načelnik GSS stanice Bihać, g. Ermin Lipović sa ostalim članovima Gorske službe.

Rentanje i kupovina motornih sanki je omogućena zahvaljujući novčanim sredstvima koja je obezbijedila Evropska unija u Bosni i Hercegovini, kako prenosi Zdravi portal.

“Motorne sanke su obezbijeđene, ne samo zbog potrebe migranata i izbjeglica koji ostanu zarobljeni prilikom pokušaja prelaska granice, nego i građana Unsko-sanskog kantona koji se nađu u sličnoj nevolji”, riječi su Petera Van der Auwerarta.

Gorska služba spašavanja Bihać je u protekloj godini imala niz uspješnih akcija spašavanja migranata i izbjeglica na planinama u Unsko-sanskom kantonu.