SPLITSKA policija traži nepoznatog počinitelja koji je – slučajno ili ne – kriv za ispuštanje vode s fekalijama u vodovodni sustav zbog čega su neki stanovnici iz četiri zgrade u Kaštel Lukšiću potražili liječničku pomoć. Od prošloga četvrtka do danas voda se nije smjela upotrebljavati ni za piće ni za higijenu.

U Kaštelima postoje brojne bušotine s vodom koje su ugrađene u stambene zgrade i kuće uz regularnu vodovodnu mrežu. Ti prirodni izvori odavno su zagađeni, najčešće zbog ispuštanja septičkih jama, a u ovom slučaju došlo je do miješanja s pitkom vodom.

“Vidio sam da mi voda smrdi, odmah sam kontaktirao susjede i isto su mi potvrdili da su njima već djeca bolesna i imaju problema probavnih s temperaturom i meni se isto dijete razboljelo. Sutradan je drugo dijete dobilo temperaturu”, kaže Zdravko Čurić za HRT. “Ja ne trošim ništa, samo kad operem ruke, onda još i alkoholom namažem, evo, cisterna je spasila situaciju”, kaže Neška Mohorić.

Voda je odmah poslana na analizu u Zavod za javno zdravstvo. “Većina stvari koje ne bi trebale bit’ u crvenom u crvenom su: Escherichia coli, Helicobacter”, dodaje Zdravko.

“Ispitat ćemo cijelo to područje”

Što je mogući uzrok, kazali su iz splitskog komunalnog poduzeća. “Vjerojatno netko od njih slučajno ili namjerno to spoji u svoj sanitarni sustav svog objekta, i tada postoji ta mogućnost da kroz interni sustav ta voda uđe u naš sustav”, ističe Ivica Perić, tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Split.

Čini se, međutim, da je ključno pitanje u ovoj priči tko se i na koji način koristi tim bušotinama te plaća li za njih koncesije.

“Mi ćemo sigurno upoznati Hrvatske vode, sanitarnu inspekciju, da provjere koje su bušotine legalne, sigurno da ćemo cijelo područje ispitati da se ne bi sličan incident desio”, rekao je Perić. Građani su ljutiti jer informacija, kako kažu, nije pravovremeno stigla do njih, a još više na gradonačelnika Kaštela koji ih nije ni pitao za zdravlje.

(index.hr)