Iz godine u godinu sve je manje učenika u školama, prosvjetni radnici postaju tehnološki višak, pa je njihova egzistencija u domovini ugrožena

Problem iseljavanja porodica iz BiH doveo je do toga da je svake godine u USK-u manje učenika u klupama, a u inostranstvo sve više odlazi i nastavnički kadar.

– Iz USK-a iselio je ukupno 191 nastavnik, a to je kadar koji nećemo moći nadomjestiti uvozom radne snage iz Afrike, nedavno je kazao predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović.

Kako nam je pojasnio predsjednik Sindikata srednjoškolskog obrazovanja USK-a Samir Fajić, brojka nastavnika koji su odselili je tačna, ali ona se odnosi na protekli četvorogodišnji period.

– Posljednjih godina mi imamo problem sa odlascima u inostranstvo, te zbog smanjenog broja učenika naš poslodavac konstantno nameće problem tehnološkog viška. Nastavnici svake godine očekuju da ostanu bez posla, tako da su nastale mnogobrojne poteškoće. Navešću vam jedan primjer moje kolegice kojoj su tri godine ostale do penzije, a ove godine prinuđena je da polaže vozački i kupuje automobil kako bi mogla putovati na posao od škole do škole da bi nadoknadila normu. Oni koji su mlađi i sposobniji odlučili su da idu trbuhom za kruhom u inostranstvo, ispričao nam je sindikalista Fajić, piše Oslobodjenje.

Pored toga, nastavnici u USK-u i dalje imaju primanja manja od prosjeka kolega nastavnika u Federaciji. Oni koji odu u inostranstvo ne pronalaze posao u struci, nego prihvataju šta ih zapadne.

– Nisu to poslovi koji dolikuju njihovoj struci, ali oni sa kojima sam razgovarao sretni su barem zbog činjenice da su riješili egzistenciju, tako da i ne pomišljaju da se vrate, kazao nam je Samir Fajić.

(agencija)