U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije IMPAKT i Grada Bihaća u 2021. godini realizirao se program IMPAKT inkubator poslovnih ideja koji će, između ostalog, obuhvatiti program preduzetničke obuke za minimalno 25 učesnika sa područja Grada Bihaća te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za 4 nove poslovna poduhvata na području Grada.

Program se realizuje uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a nakon završene obuke izabrane su 4 poslovne ideje koje će biti podržane sa 5000 KM. Riječ je o poslovnim idejama Anele Lonić (pravljenje torti i slastica), Sare Baroš (škola baštovanstva, uzgoja organskih sadnica i uzgoja banke sjemena), Sandija Čelikovića ( uzgoj lješnjaka i sadnica) i Iman Zulić ( profesionalne fotografije). Potvrde o uspješno okončanom apliciranju odabranim korisnicima danas je uručio bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji je zaželio puno uspjeha u realizaciji sve četiri poslovne ideje.

Kako je istaknuto, IMPAKT inkubator poslovnih ideja predstavlja sveobuhvatan program inkubacije poslovnih ideja odnosno podrške realizaciji poslovnih ideja i sastoji se preduzetničke obuke, pripreme i realizacije prezentacije poslovnih ideja, dodjele bespovratne finansijske podrške u iznosu do 5.000 KM za najbolje pozitivno ocijenjene poslovne ideje i stručnu i mentorsku podršku u daljem rastu i razvoju biznisa u skladu sa procijenjenim potrebama.

Investicijska fondacija IMPAKT Sarajevo i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlada Švicarske, a koji su u periodu 2018.-2020. godine u saradnji sa preko 40 lokalnih zajednica i javnih službi za zapošljavanje u BiH realizirali YEP inkubator poslovnih ideja u kojem je podržano osnivanje preko 200 novih poslovnih poduhvata širom BiH, nastavljaju realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju preduzetništva i očuvanju radnih mjesta preduzetnika i malih preduzeća, a u saradnji sa lokalnim zajednicama, kantonima i službama za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.