Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić i Senad Dizdarić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a potpisali su danas ugovor o dodjeli grant sredstava za implementaciju projekta „Izgradnja sportsko-rekreativnog bazena u sklopu školskog kompleksa Prekounje“.

Potpisivanju ugovora prethodilo je obavještenje za dodjelu sredstava na koji je Grad Bihać aplicirao sa projektnim prijedlogom. Ukupna procijenjena vrijednost projekta prema sadašnjim tržišnim cijenama je oko 5.000.000 KM, od čega je ovim ugovorom Grad Bihać obezbijedio početni iznos od 1.000.000,00 KM. Za projekat je pribavljena urbanistička saglasnost a u toku izrada glavnog projekta. Iznos od 1.000.000,00 KM će se utrošiti u realizaciju prve faze projekta što podrazumijeva radove na čišćenju terena, uklanjaju materijala, zemljane radove i početak izgradnje konstrukcije istoga, dok se ostatak sredstava za dalju realizaciju planira osigurati također sa viših nivoa vlasti, te iz vlastitih izvora.

Opći cilj projekta je osigurati uslove da plivački sport postane značajan dio kulture i ukupnih materijalnih i duhovnih vrijednosti građana Grada Bihaća, odnosno unaprijediti sportsku infrastrukturu u gradu Bihaću, te omogućiti kako profesionalnim tako i rekreativnim sportistima svih starosnih skupina najbolje i najsavremenije uslove za trenažni proces. Jedan od ciljeva također je i omogućiti djeci i omladini ali i rekreativcima bavljenje plivanjem te na taj način doprinijeti zdravstvenom razvoju posebno mladih.