Piše: Biscani.net

U petak, 06.10.2023. godine, u Domu kulture u Bihaću, održana je izložba fotografija gljiva pronađenih u Nacionalnom parku “Una” kao rezultat projekta “Istraživanje, inventarizacija i kartiranje gljiva Nacionalnog parka Una.” Ovaj značajan projekt ostvaren je uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 80.000 KM, putem Javnog konkursa za dodjelu sredstava za projekte iz područja zaštite okoliša za 2021. godinu. Nacionalni park “Una” također je sudjelovao u sufinanciranju projekta sa 10 posto vlastitih sredstava.

Projekt “Istraživanje, inventarizacija i kartiranje gljiva Nacionalnog parka Una” vodio je tim stručnjaka i istraživača koji su radili zajedno kako bi dokumentirali i klasificirali različite vrste gljiva u ovom predivnom prirodnom okruženju. Projekt je trajao nepune dvije godine i rezultirao je preliminarnim popisom od čak 651 vrste gljiva koje se mogu pronaći u Nacionalnom parku “Una.” Projekt je također obuhvatio snimanje preko 2000 fotografija gljiva, koje će biti dio online galerije.

Voditelj projekta, Šemsudin Bajrić, istaknuo je: “Ovaj projekt doprinijet će višoj razini ekološke svijesti te će potaknuti odgovorniji odnos prema prirodi. Također, Nacionalni park ‘Una’ postaje jedan od rijetkih nacionalnih parkova u regiji koji je napravio inventarizaciju mikosvijeta na svom teritoriju.”

Iako je projekt završen, aktivnosti se nastavljaju. Nacionalni park “Una” planira publiciranje rezultata u suradnji s akademskom zajednicom, izradu dokumentarnog filma o svijetu gljiva na tom području, te daljnji rad na promociji bogate bioraznolikosti gljiva u ovom prekrasnom prirodnom okruženju.

Projekt je realiziran uz značajnu podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću i Udruženja “Unski smaragdi” iz Bihaća, te je pokazao kako je Nacionalni park “Una” ne samo raj za ljubitelje prirode već i pravo blago biološke raznolikosti u regiji.

(Biscani.net)