– Općinski sud u Sanskom Mostu izrekao je prvostepenu presudu u krivičnom predmetu poznatom pod nazivom “Diploma” protiv optuženih Senada Pehlivana, Šemsudina Habibovića i Neire Šabić. Radi se o razotkrivenoj aferi prodaje i kupovine diploma u Sanskom centru za obrazovanje „Multilingua“. Svim optuženima je određena kazna zatvora, dok se kod Nejre Šabić radi o uvjetnoj osudi.

Radi se o istraživačkoj priči magazina Žurnal na otkrivanju afere prodaje i kupovine diploma u Centru za obrazovanje odraslih „Multilingua“ iz Sanskog Mosta. Novinarka magazina, Azra Omerović, je za svega 17 dana, bez dana prisustva ijednom času, završila srednju školu i to vrlo dobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine, a ovjerenu diplomu i svjedočanstva, preko posrednika dobila 3. januara 2019. godine. Razotkrivena afera je prerasla u krivični predmet poznat pod nazivom „Diploma“. U ovom predmetu protiv optuženih Senada Pehlivana, Šemsudina Habibovića i Neire Šabić, pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu izrečena je prvostepena osuđujuća presuda. Svim optuženima je određena kazna zatvora, dok se kod Nejre Šabić radi o uvjetnoj osudi.

„Donesena je i javno objavljena presuda kojom je prvooptuženi Senad Pehlivan oglasen krivim za počinjeno krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem te je isti osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i jednoga mjeseca. Drugooptuženi Šemsudin Habibović i trećeoptužena Nejra Šabić oglašeni su krivim da su počinili krivično djelo krivotvorenja službene isprave, pa je Habibović osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i jednoga mjeseca, a trećeoptuženoj Šabić Nejri je izričena kazna zatovra u trajnju od 8 mjeseci a istovremenu se određuje da se kazna neće izvršiti ukoliko u vremenu od 3 godine ne počini novo krivično djelo.“ – potvrdio nam je Nead Sarajlić, sekretar Općinskog suda u Sanskom Mostu.

Druga je ovo prvostepena presuda koja je uslijedila nakon što je Kantonalni sud u Bihaću zatražio od prvostepenog sudije da detaljnije obrazloži svoju presudu, nakon čega je održano i novo suđenje. Prvostepeni sudija je nakon što je u novom postupku izmijenio neke pravne kvalifikacije krivičnih djela koja im se stavljaju na teret sve troje optuženih opet proglasio krivim. Protiv presude je dozvoljena žalba Kantonalnom sudu u roku od 15 dana.

(rtvusk.ba)