Puno smo energije potrošili da sačuvaju trenutnu koaliciju, ali u tome nismo uspjeli, rekao je.

Za 15 sati je zakazana sjednica Vlade USK, na kojoj će doći do raskidanja koalicije SDA i NES-a u ovom kantonu.

Naime, NES je izgubio nekoliko zastupnika u ovom kantonu, no nisu bili spremni da za rekonstrukciju Vlade u skladu sa svojom moći.

SDA se zbog toga odlučila da ide u koaliciju sa strankama trojke i POMAK-om, o čemu je portal “Avaza” pisao da će se desiti još prije dvije sedmice.

Ipak, Bakir Izetbegović je bio protiv raskidanja ove koalicije, no Kantonalna organizacija se ipak odlučila na ovaj korak. Da li će to donijeti neke unutarstranačke probleme pitali smo Jasmina Musića, predsjednika SDA USK.

– Ne vjerujem da će se poremetiti unutarstranački odnosi. Ovo jeste teška i izazovna situacija za nas o kojoj smo komunicirali sa stranačkim rukovodstvom i jučer smo proveli jako puno vremena kako bi sve argumente iznijeli na stol, da pojasnimo šta muči nas u Krajini. Naravno da uvažavamo i ono što za reći ima i Bakir Izetbegović, kojem nije lako, kao ni nama, u ovoj situaciji i mi potpuno razumijemo njegova nastojanja da pokuša sačuvati Vladu koju predvodi NES, ali zbog niza razloga koje smo već rekli bili smo primorani na ovaj korak – kaže Musić za portal “Avaza”.

Istakao je da su spremni preuzeti odgovornost za USK i da žele da SDA ostane funkcionalna i efikasna u tom kraju BiH.

– Puno smo energije potrošili da sačuvaju trenutnu koaliciju i realiziramo sporazum sa dosadašnjim partnerima, da revidiramo sporazum u odnosu sa novim snagama u Skupštini USK, jer oni su okrnjeni trenutno sa manjim brojem zastupnika nego što je to bilo ranije, ali u tome nismo uspjeli. Ovo radimo zbog građana kantona koji su nam dali povjerenje. Naša procjena je, u razgovoru sa svim dužnosnicima, iz našeg kantona da bi smo trebali ići u tom pravcu. Zasjedao je Izvršni odbor SDA USK i donio odluke koje ćemo realizirati do kraja dana – ističe Musić za “Avaz”.

Novi premijer USK, kako je ranije objavio portal “Avaza”, bit će Nijaz Mušić.

(avaz.ba)

Ovo su prijedlozi imena ministara za novu Vladu USK