U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Unsko-sanskog kantona danas je u Bihaću održana posljednja javna rasprava o Nacrtu Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja USK za period 2023.-2027. godine.

– Od izuzetnog je značaja da naš Kanton dobije Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja kao sektorski strateški dokument koji će definisati i usmjeravati razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja Kantona i jedinica lokalne samouprave i predstavljati putokaz za sveukupni razvoj poljoprivrede za period do 2027. godine i važno je da su se u izradu ovog dokumenta direktno uključili i predstavnici poljoprivrednih proizvođača i eksperti u ovoj oblasti, ističe Adis Džanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK.

Proces izrade Strategije proveden je u saradnji sa Organizacijom UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) kroz projekt “Podrška planiranju lokalnog razvoja poljoprivrede i ruralnih područja”.
Glavni cilj izrade dokumenta Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Unsko-sanskog kantona je dati strateški okvir za dinamičniji razvoj sektora poljoprivrede i ruralnih područja kantona u cjelini, uz usaglašavanje glavnih pravaca razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Kantona sa strateškim okvirom razvoja na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine kako bi se razvojne mjere nadopunjavale sa postojećim mjerama za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja i postiglo ciljano usmjeravanje budžetskih sredstava u skladu sa postavljenim ciljevima i prioritetima lokalnog razvoja obuhvaćajući šire mogućnosti razvoja ruralnih područja, integralnog i sveobuhvatnog pristupa razvoju.