Sean Harbaš, dječak iz Bihaća koji ima samo jedanaest godina, već je primjer društvene odgovornosti svima. Tri godine se nije šišao da bi svoju kosu „poklonio“ prijateljici koja boluje od alopecije – bolesti opadanja kose.

„Prije tri godine odlučio sam da ću donirati kosu zbog svoje prijateljice koja ima opadanje kose i ja sam odlučio da doniram kosu“, kaže Sean.

Razlog zbog kojeg je odlučio donirati 30 cm svoje plave kose je veoma jednostavan:

„Da usrećim djecu koja imaju tu bolest.“

Kako Sean kaže, kolegica nije znala da će on svoju kosu donirati upravo njoj. To je, kaže, bilo iznenađenje.

Zavod za zdravstveno osiguranje Federacije ne pokriva troškove za medicinska pomagala ovakve vrste, upravo zbog toga je Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka pokrenulo akciju Moja kosa – tvoja kosa. Cilj akcije je poboljšati emocionalno zdravlje kod djece koja su zbog bolesti ili nekih drugih razloga ostala bez kose.

„U toku trajanja ovog projekta, ukupno sada je to pet godina, imamo preko 10.000 donatora kose raznih uzrasta, od najmlađe donatorke od tri godine do 80“, ističe Atifa Buldić Bešić, pr menadžerica Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Izrada medicinske perike za djecu je dugotrajan proces, a da bi bila napravljena samo jedna perika potrebno je od 6 do 18 donatora i više od 50 sati rada. Seanova odluka treba biti poziv svima da se priključe akciji doniranja kose i, baš kao i on, stave osmijeh na nečije lice.

(federalna.ba)