Do Štrbačkog buka, jednog od najljepših prirodnih bisera u ovom dijelu Evrope, koji se nalazi u Nacionalnom parku „Una“ kod Bihaća, turisti će i ove sezone morati od mjesta Orašac do samog buka voziti osam kilometara makadamom, što je prava noćna mora.

Uprkos tome što je na inicijativu Edite Đapo (SBB), federalne ministrice okoliša, Vlada FBiH prošle godine izdvojila milion maraka za asfaltiranje puta do Štrbačkog buka, neizvjesno je kada će radovi i početi.

 Novac prebačen

Novac je na račun Vlade USK i Grada Bihaća uplaćen u junu, a u punom iznosu na računu Javnog preduzeća Nacionalni park „Una“ nakon dogovora s kantonalnim i gradskim vlastima našao se u kompletnom iznosu tek u februaru ove godine.

Amarildo Mulić, direktor “Une“, za „Avaz“ je kazao da su od septembra prošle do marta ove godine čekali da dobiju urbanističku saglasnosti za gradnju puta.

– Sada nam traže dodatne saglasnosti i mišljenja i tek ćemo onda moći podnijeti zahtjev za građenje. Nažalost, birokratska komplikovanost pri izdavanju odobrenja nije ono što smo željeli, jer potajno smo se nadali da ćemo ranije dobiti sve dozvole i da ćemo moći investirati do kraja maja u ovaj put – kaže Mulić.

Mulić: Birokratske komplikacije

Planovi su propali, a kada bi svu dokumentaciju i dobili narednih mjeseci, Mulić kaže da radovi ne bi mogli početi, jer neće biti moguće u jeku sezone asfaltirati put. Ističe i da je Nacionalni park „Una“ spreman učiniti sve na sanaciji sadašnjeg puta kako bi prilaz buku bio što lakši, a te su aktivnosti u toku.

Bez obzira na to što svi u Bihaću imaju neko svoje opravdanje za to što pare za put leže, a do jednog od najljepših mjesta u ovom dijelu Evrope treba asfaltirati tek osam kilometara puta, sramotno je da je taj makadam problem godinama i da do sada nije riješen.

Makadamski put između Orašca i Štrbačkog buka

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, negirao je da su sporost ili opstrukcije gradske administracije razlozi zbog kojih, uprkos osiguranom milionu maraka, još nema asfalta na putu od Orašca do Štrbačkog buka. On kaže da se uporedo s putem treba graditi i vodovod do buka.
– Sve se to gradi na zemlji konkretnih ljudi, moraju se provesti procedure, eksproprijacije… Formirali smo tim za realizaciju tog projekta, koordiniramo stalno. Ne može to preko noći – kaže Fazlić.

Koliko je važna gradnja puta do Štrbačkog buka, govori podatak da je prošle godine to mjesto posjetilo 100.000 turista, a o kakvoj s ekspanziji turizma radi, najbolje ilustrira to što je, primjerice, 2011. buk posjetilo 2.500 ljudi