Iako su prošla gotovo četiri mjeseca od Opštih izbora, još uvijek nije poznato ko će činiti vlast u Unsko-sanskom kantonu. Pregovori se intenzivno vode, a oni koji su prije izbora bili jedni protiv drugih, sada, pričaju o koaliranju.

Vlada Unsko-sanskog kantona najčešće je mijenjana u cijeloj državi. Čak 19 puta. Pregovori o novoj vode se iz dana u dan. Nakon raskola unutar ‘Osmorke’ nagađalo se kako SDP želi praviti vlast u kojoj neće mjesta biti za NES, stranku koja upravo u Krajini ostvaruje najbolje rezultate.

AGAN BUNIĆ, predsjednik Kantonalnog odbora NES-a USK

“Te ucjene i strašenje od strane bilo kojeg partnera, nema prostora za to. Ukoliko dođe do toga, mi ćemo imati jasan i konkretan odgovor”.

Ipak, kada je u pitanju Osmorka, problemi sa državnog nisu se prenijeli na kantonalni nivo. Pokazalo se to nakon današnjeg sastanka u Sarajevu.

RAZIM HALKIĆ, predsjednik KO SDP-a USK

“Mi na kantonu nismo imali šta zamjeriti NES-u. Sve što se događalo na državnom i federalnom nivou. Mi imamo svoja mišljenja. Moj stav je da politika nije švedski stol, ovo ću uzeti, a ovo ne. Ako smo partneri, bit ćemo partneri i u dobru i u zlu. Moramo konačnici gledati da građani budu na prvom mjestu”.

Ukoliko bi mali počeli da ucjenjuju velike, veliki se mogu dogovoriti za 48 sati, poruka je iz NES-a i SDA koji zajedno imaju po osam mandata – dovoljno za većinu. Do jučer jedni za druge raspoloženi nisu bili.

JASMIN MUSIĆ, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK

“Ono što me uči vrijeme, prošlost. Što znam o politici u kantonu, to je da je sve moguće. I ono što se čini nemogućim, posebno u ovim okolnostima, svakako se i ovdje može desiti”.

Dok politička previranja traju, mladi sve manje vide perspektivu za život u Unsko-sanskom kantonu koji je jedan od vodećih po neslavnoj statistici odlaska stanovništva. Samo je Bihać od 2015. do danas napustilo više od 6.000 ljudi.

ENIS ČELEBIĆ, predsjednik Vijeća mladih Unsko-sanskog kantona

“Mislim da smo u situaciji da hvatamo posljednji voz. Ukoliko se nešto ne desi, bićemo u situaciji da smo bespovratno izgubili nekoliko narednih generacija i da tonemo u ambis”.

A dok se političari bore za svoje funkcije, nas je sve manje, dodaje Čelebić. U prilog tome ide i podatak da je samo u prvom polugodištu ove školske godine đačke klupe u Unsko-sanskom kantonu napustilo 209 osnovaca.

(bhrt.ba)