U ovom trenutku nismo spremni da prihvatimo izazov da se formira migrantski centar na području Banjaluke. To mislim iz bezbjednosnih, finansijskih, organizacionih, ali i zdravstvenih razloga.

Na području Grčke trenutno boravi između 70 i 80 hiljada migranata i očekuje se da sa dolaskom ljepšeg vremena krenu prema zemljama Evrospke unije, a prema procjenama većina će ih proći kroz BiH.

Rekao je ovo za Srpskainfo bivši ministar unutrašnjih poslova RS i sadašnji predsjednik Foruma za bezbjednost građana Banjaluka Radislav Jovičić.

On je pojasnio da će veći talas migranata iz Grčke krenuti maršutom preko Srbije u BiH, ili preko Albanije, Crne Gore, pa opet u BiH, piše Srpskainfo.com.

“– To su dvije maršute koje se sada koriste. Ako Hrvatska još čvršće zatvori granicu, logično je da će oni ostati u BiH. To predstavlja ogroman problem u svakom pogledu, i u bezbjednosnom i humanitarnom i zdravstvenom pogledu” – istakao je Jovičić.

On je pojasnio da su dobili informaciju da je u procentualnom smislu nagli porast migranata na području Banjaluke, ali da to još nije alarmantno. Dodaje da ovdje nije bilo bezbjednosnih problema, ali dolaskom većeg broja migranta to se ne može isključiti.

“– Po našim informacijama, koje dolaze od migranata i nadležnih institucija, njima je rečeno da idu u Banjaluku, gdje će ih čekati organizovani prevoz za Kladušu i Bihać. Naravno da to nije istina. O tome smo obavijestili Policijsku upravu Banjaluka i oni su imali tu informaciju. Tu dolaze veliki problemi, jer se odjednom pojavi 20 migranta na željezničnkoj stanici. Neko je predlagao da mi tim ljudima organizujemo prevoz za Bihać, ali šta ako neko zaustavi tog vozača i optuži ga za krijumčarenje migranata” – pojasnio je Jovičić.

U zadnje vrijeme su se moglo u javnosti čuti i priče da postoje prijedlozi da se na području Banjaluke otvore kampovi za migrante. Jovičić u razgovoru za Srpskainfo kaže da to za sada nije moguće.

“– Lično mislim da u ovom trenutku nismo spremni da prihvatimo izazov da se formira migrantski centar na području Banjaluke. To mislim iz bezbjednosnih, finansijskih, organizacionih, ali i zdravstvenih razloga. U slučaju da dođe do toga, Gradska uprava bi morala obezbijediti smještaj, hranu, zdravstvenu njegu i zaštitu i druge uslove da oni mogu boraviti. A svjedoci smo da često imamo i informaciju da narodne kuhinje nisu dovoljno snabdjevene hranom” – pojasnio je Jovičić.

On ističe da je nepomirljiv stav između humanosti i bezbjednsoti i da je tu teško naći sredinu.

“– Ako hoćete da provedete bezbjednosne mjere, onda vam kažu da niste humanista. A ne može niko srpskom narodu reći da nije humanistički narod, pogotovo građanima Banjaluke. To je human narod, građani su prošli mnoge probleme i više puta su pokazali svoju humanost” – kaže Jovičić.

Kao jedan od ključnih problema za smještaj migranata ističe da bi navjerovatnije došlo i do narušavanja epidemiološke situacije.

“– Oni dolaze iz, za nas, specifičnih područja i sa nekim mogućim specifičnim bolestima. Tropske bolesti i virusi bi dodatno usložili epidemiološku situaciju na području Banjaluke” – upozorio je Jovičić za Srpskainfo.

Kaže da su dobili informacije da se na području Velike Kladuše i Bihaća pojavila šuga u većem obimu. Najviše oboljelih su policajci i medicinsko osoblje koji se nalaze u direktnom kontaktu s migrantima.

“– O svemu tome treba voditi računa prije nego što se odluči da se oni možda smjeste u Banjaluci” – poručio je bivši minstar policije Jovičić.

On je dodao da se u izvještaju OSCE nalazi zaključak da su relavantni akteru u BiH nedovoljno koordinisani i pripremljeni da odgovore na trenutnu situaciju kada je u pitanju migrantska kriza.

“– Stav je i da Granična policija nije dobila dovoljno konkretne smjernice od ministarstva bezbjednosti kako postupati prema migrantima. Istu situaciju imamo i sa Službom za poslove sa strancima” – kaže Jovičić.

Kada je u pitanju bezbjednosna situacija u Banjaluci, Radislav Jovičić ističe da nadležne institucije trebaju da rade svoj posao i da očekuje da će riješiti slučajeve koji opterećuju Banjaluku.

“– Bezbjednost se ne može fiksirati i reći “dobro je stanje, mi ne trebamo više raditi”. Smatram da je situacija zadovoljavajuća, ali uvijek ima prostora da bude bolje” – ocijenio je Jovičić.