Dr. Dževad Durmišević, patolog, obratio se jednom lokalnom portalu sa dokazima o kardinalnim greškama koje se događaju u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić.

Pročitajte njegovo obraćanje u cjelosti:

“Nadavno je aktuelni i pomalo komični ministar zdravlja govoreći o stanju u zdravstvu svojim neponovljivim glasom najavio da će u Kantonalnu bolnicu dovesti, ma šta mu to značilo, najbolje stručnjake, a nekako tih dana je nešto sabraniji premijer USK otišao korak dalje pa najavio kako će slijedeća godina biti – godina zdravstva! Činjenično stanje je nažalost posve drugačije i govori da smo sve bliže provaliji a što potvrđuje jadan kvalitet zdavstvenih usluga. Kako su samo tužne emisije na lokalnoj televiziji o temi zdravstva; čovjeka obuzme nelagoda od količine gluposti kojima nas obasipaju raznorazni ministri, direktori i drugi uhljebi, a grotesknu sliku samo upotpuni kukavičluk novinara čija pitanja ne uspijevaju otići dalje od servilnog podilaženja.

Umjesto da je briga za pacijente prevashodni cilj, vokabular naših zdravstvenih autoriteta jesu krediti, dugovi, zajmovi, tenderi, ekonomska računica itd. Najbitnije je da se tzv. usluga naplati. A bogme, vrlo često ima i druga usluga koju doktori metaforično zovu “narod počasti”. U takvim prilikama ne zaboravi se i ona sugestivna opaska kad je žena pacijent – ”de nek ti muž dođe”. No, šalu na stranu, mislimo da je red da se u nekoliko primjera javno kaže istina o katastrofalnom stanju u Kantonalnoj bolnici koje je, po nama, najprije posljedica nesposobnosti menadžmenta-kako sebi tepaju, a isto tako i liječnika koji su svjesni haosa, nereda i nebrige za pacijente, ali povrh svega svjesno šute iz oportunizma i nezamijeranja.

Navest ćemo najdrastičnije primjere kršenja liječničke etike, narušavanja prava pacijenata, i slučajeva koja su po karakteru krivična djela:

Primjer prvi: Nedavno su gospođi F.O. iz Male Kladuše, kako čujemo jako siromašnoj ženi, odstranjeni dojka i limfni čvorovi iz pazuha potpuno bez razloga. Iako je nane uredno platila uslugu, onu drugu, znate, u eurima, posao je traljavo urađen. Po medicinskoj dokumentaciji, dijagnosticirani tumor je trebalo odstraniti a dojku ostaviti. Dogodilo se upravo suprotno, dojka odstranjena, tumor ostao. I nikom ništa!?

Primjer drugi: Sjećate se onog ortopeda, inače vječito smrknutog tipa, koji je negdje početkom ove godine uhapšen jer je preko notornog lokalnog kriminalca navodno reketirao jedno fizičko lice koje prodaje ortopedska pomagala? Zamislite da je takav tip vraćen na posao hirurga a da niko od zaposlenih u bolnici nije barem iskazao verbalni protest!

Primjer treći: Par slučajeva od prije nekoliko godina imali su sudski epilog a svi se sjećamo malog Benjamina Redžepovića koji je umro nakon banalnog zahvata na krajnicima; ili smrt 24-godišnjeg Elvira Harbaša kada je ujutro nađen mrtav u krevetu zbog preloma natkoljenične kosti. Dežurnog hirurga nije se smjelo probuditi! Ubrzo poslije tog slučaja doktor se ispalio negdje na Bliski istok.

Primjer četvrti: Najvećom sramotom u bolnici smatramo trenutno stanje u Službi za patologiju. Naime, nedavno je iz prijedorske bolnice stigla dr Nikolina Balaban, specijalista patologije. Neupućeni direktor bolnice Smajil Dervišević, inače kadar SDA, prima je bez konkursa, bez probnog rada i provjere stručnosti, ali kako je falio patolog, donekle je i razumljivo. I nakon početnog oduševljenja, čak medijskog predstavljanja, ubrzo se ispostavilo da je dr Balaban potpuno nestručna osoba. Da bi prikrio njenu nestručnost, neupućeni direktor zabranjuje revizije patoloških nalaza bez obzira što će neko ostati bez dojke, maternice, želuca i sl. Drugim riječima, zbog greške patologa se često vrše nepotrebni hirurški zahvati, a s druge strane gdje je zahvat neophodan-ne uradi se.

Nakon nekoliko revizija prvih njenih nalaza ispostavilo se da su dijagnoze bile potpuno pogrešne, pa tamo gdje je maligno stoji benigno i obratno. Hirurge smo korektno upozorili, ali su reakcije bile neozbiljne. Na stručnim sastancima sve se svodilo na seksističke komentare o pomenutoj doktorici. Tek kad je vrag odnio šalu-kad se uvidjelo da je naglo porastao broj karcinoma i broj operativnih zahvata počeli su gunđati. Vjerovatno neki i trljaju ruke, jer svaki zahvat znači ekstra dobit.

Navest ćemo primjer gdje je izvšena revizija i objasniti posljedice pogrešne dijagnoze. Pacijentici R. Dž. iz Sanskog Mosta, staroj 23 godine, nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr Balaban je dijagnosticirala karcinom dojke. Nakon revizije u Bihaću i Kliničkom centru u Banja Luci, dijagnosticirana je benigna promjena. Dakle, da nije bilo revizije, koju direktor Dervišević uporno zabranjuje, mlada djevojka bi ostala bez jedne dojke i morala bi proći i kemoterapiju. O cijelom slučaju hirurzi ćute.

Ili drugi slučaj Ž.I. iz Cazina. 1961.g. Stručnjakinja iz prijedorske bolnice je dijagnosticirala upalnu bolest želuca. Nakon revizije u Bihaću i u Banja Luci, dijagnosticiran je karcinom želuca. U ovom slučaju bi posljedice po pacijenta bile fatalne. Dakle, ovdje treba operativnim zahvatom odstraniti želudac, a po nalazu dr Balaban karcinom bi se liječio gastalom.

Ili slučaj Jasminke Smlatić iz Cazina (dozvolom pacijentice navodimo ime i prezime). Odstranjen je ožiljak sa dojke. Nalaz dr Balaban je karcinom dojke. Gospođa Smlatić je već bila spremna za operativno odstranjivanje dojke. Revizijom utvrđen samo ožiljak (vidjeti sve nalaze i revizije u prilogu).

Ostale slučajeve koja su slična navedenim, zbog nedostatka prostora ćemo objaviti u drugom nastavku priče. Posljedice po pacijente su identične. Ukupno je pregledano osam slučajeva, od kojih su u šest slučajeva nađene apsolutne pogreške. Doktorica Balaban je uradila vjerovatno preko hiljadu nalaza i zamislite šta bi se pronašlo kada bi se svaki slučaj revidirao, pogotovo oni slučajevi gdje je dijagnosticiran maligni tumor, pa su odstranjivani čitavi organi!? Zato pacijente upozoravamo da provjere nalaze. Vjerovatno u ovom momentu neko je na bespotrebnoj terapiji, nekom je učinjen nepotreban hirurški zahvat, ili možda neko nosi karcinom a ne zna i sl.

Ovolika količina neznanja nas je zaintrigirala pa smo provjerili ko je zapravo dr Nikolina Balaban. Kod patologa RS smo saznali da je izbačena iz Udruženja patologa RS zbog pronevjere novca u funkciji predsjednice Udruženja, a kod kolega slovi kao nestručna, sklona alkoholu. Znakovita je informacija da je boravila više puta na neuropsihijatriji u Prijedoru i Banja Luci kao pacijent. ”

Dževad Durmišević, patolog,
i grupica zabrinutih liječnika KB Bihać

izvor: usn.ba